Експертите от космическата агенция на САЩ - НАСА - предполагат,

...
Експертите от космическата агенция на САЩ - НАСА - предполагат,
Коментари Харесай

НАСА откри органични молекули на Марс


Експертите от галактическата организация на Съединени американски щати - НАСА - допускат, че са разкрили в проба от повърхността на Червената планета молекули на редица органични съединения, към този момент с незнаен генезис.

Това бе оповестено на конференция в четвъртък, излъчена на уеб страницата на НАСА.

Дженифър Айхенброуд, която е биохимик, вижда опцията произходът на този тип молекули да е от живот, само че без това да е доказателство. "Ние не знаем дали е имало живот на Марс".

НАСА прецизира, че става въпрос за съединения, съдържащи въглерод, показват се и тиофен и толуол.

Възможно е произходът на тези молекули да не е биологичен, информацията, с която разполагат учените не дава отговор за произхода.

Според откривателя от Центъра за галактически полети "Годард" в Грийнбелт, щата Мериленд, Пол Махъфи, който управлява програмата за проучване на Слънчевата система, не става въпрос за намиране на следи от живот на Марс. В същото време той показва, че "органичните съединения имат основно значение за нашите търсения на живот".

Образците са получени благодарение на сондата на марсохода "Кюриосити" (Curiosity).

Дълбочината на сондиране на тази система е до 5 см. Възрастта на породата е над 3 милиарда години. Според НАСА откритието е в интерес на теорията, че в миналото на планетата може да е бил вероятен живот.

С помощта на марсохода са получени и нови данни за "сезонни промени на нивото на метана в атмосферата". не се изключва опцията метанът да е от биологичен генезис, само че към този момент няма доказателства за това.

В същото време последните открития поддържат посоката в която учените търсят следи от живот, установи ръководителят на дирекцията за научни задачи на НАСА Томас Цурбухен.

Космическата задача "Марс сайънс лаборътори" (Mars Science Laboratory) е сполучлив план на НАСА, който на 6 август 2012 година сполучливо спусна марсохода "Кюриосити" в кратера Гейл на планетата Марс. Основната му цел е да открие до каква степен Марс е приспособен за живот, като учи неговия климат и геология, и събира информация за предстоящ полет с населен уред към Марс. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР