Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на

...
Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на
Коментари Харесай

БАН: Няма риск от радиоактивно облъчване за хората в България вследствие на горските пожари край Черноби

Експертите от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българската академия на науките въз основата на съществуващата мониторингова система на института удостоверяват, че няма повишение на радиоактивния декор в страната в последните седмици. Няма риск за популацията на България и не се постанова предприемането на радиационно-защитни ограничения, оповестяват от Българската академия на науките.

От Българска академия на науките напомнят, че на 4 април 2020 година е зародил пожар в зоната с стеснен достъп към АЕЦ "Чернобил ". Обхванал е повърхност от над 100 хектара гори и тревисти местности в така наречен Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, като за това е спомогнала климатичната конюнктура - доста суха и безснежна зима, и мощни ветрове при започване на април.

Бойко Борисов: На дебелоглав на никой не вършим. Ако има усъвършенстване, парковете ще се отворят, даде обещание той

За разлика от предходните години в този момент пожарът е достигнал в непосредствена непосредственост до площадката на АЕЦ "Чернобил " и намиращото се покрай нея вместилище за високоактивни радиоактивни боклуци от нуклеарните уреди в Украйна.

"Сам по себе си този факт също не трябва да всява боязън у хората, тъй като даже огънят да навлезе на самата площадка, би трябвало да се знае, че всички уреди на нейна територия, в които има радиоактивни субстанции, са от негорими материали - железни и железобетонни структури. Въпросното вместилище е построено в сходство с всички модерни правила за сигурност ", декларират от Българска академия на науките.

Във връзка със известия в медиите за зародилия пожар в региона на АЕЦ "Чернобил " и последвалото безпокойствие в част от хората, следва да се има поради, че в България се прави непрестанен мониторинг на гама-фона от пет ведомства. Изпълнителната организация по околна среда към Министерство на околната среда и водите поддържа Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на гама-фона /BULRaMo система/.

В Националния център по радиобиология и радиационна отбрана към Министерство на здравеопазването се прави премерване на гама-фон в една точка. Главната дирекция "Гражданска отбрана " към Министерство на вътрешните работи получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, ситуирани в общински администрации и от 28 поста, ситуирани в регионални администрации. АЕЦ "Козлодуй " мери гама-фона посредством Автоматизираната осведомителна система за външен радиационен надзор, която е обединена с BULRaMo системата и посредством Автоматизираната осведомителна система за радиационен мониторинг "Катрин ", осведомят от Българска академия на науките.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология успокои за радиацията

Институтът за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките прави измервания на връх Мусала, в 7 точки на територията на института и в изследователския реактор ИРТ-2000 в Научния комплекс-2 в София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР