Експертите на РИОСВ - Русе приключиха комплексната проверка на Оргахим“

...
Експертите на РИОСВ - Русе приключиха комплексната проверка на Оргахим“
Коментари Харесай

С общо 6 акта и 28 предписания завърши комплексната проверка на две предприятия в Западна промишлена зона на Русе

Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе завършиха комплексната инспекция на „ Оргахим “ АД и „ Оргахим Резинс “ АД, назначена със заповед на шефа на екоинспекцията във връзка голям брой недоволства на поданици на Русе за неприятни миризми през октомври от западните и централните елементи на гр. Русе.

Дружеството „ Оргахим “ АД предстои на надзор по съставни елементи и фактори, а „ Оргахим Резинс “ АД е оператор с сложно позволение.

По съставен елемент „ Води “ са обследвани канализационните връзки към пощадковата канализация на двете сдружения чрез потребление на водоразтворими бои. Установени са следи от нерегламентирано потребление на сифони към индустриалните пространства, поради което е приложена насилствена административна мярка - сифоните са пломбирани, като по този метод е лимитирано потреблението им за нерегламентирани цели.

Извършена е проява на работата на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на „ Оргахим “ АД за филтриране на мощно нечисти налични отпадъчни води (ОВ), събрани на площадката в контейнери. Установено е, че при самостоятелен метод към всеки цвят на Официален вестник се реализира пречистването им.

При инспекция на локалната пречиствателна станция за отпадъчни води (ЛПСОВ), експлоатирана от „ Оргахим Резинс “ АД, са открити химически артикули с миризма на разтворители, които не могат да бъдат пречистени при наличната технология. Станцията неотложно наложително е спряна с оглед да не се допусне отвеждането на тези нечисти води в градската канализационна мрежа по бул. „ Трети март “, която зауства в река Русенски Лом. Допуснатото съществуване на химически артикули е нарушаване на изискване в КР на сдружението.

По фактор „ Отпадъци “ е установено разбъркване на разнообразни по тип и състав рискови боклуци. Това нарушаване са отнася за двете сдружения. Констатирано е също, че при стартиране на всяка партида подготвена продукция се отделя несъмнено количество, което да послужи като контролна (арбитражна) проба, за което не е доказано дали се третира като боклук или се употребява като артикул по предопределение.

За констираните административни нарушавания на двете сдружения са формирани общо 6 акта - за разбъркване на боклуци, за несъблюдение на изискване в КР, за процедурни несъответствия по ръководството на рискови химични субстанции, както и неуведомяване на контролния орган за монтиране на спомагателни уреди за производството.

На сдруженията са дадени общо 28 наставления по съставни елементи и фактори на околната среда, които се отнасят до цялостната активност на площадките - работата на оборудванията, от които се образуват отпъдъчни води, от които се генерират боклуци и така нататък Едно от предписанията е обвързвано с разработка на контактна форма за подаване на сигнали към интернет страницата на сдруженията, като в инспекцията следва да се показва систематизирана месечна информация за постъпилите сигнали и подхванатите по тях дейности от опрератораторите. Предстои следващ надзор за съблюдаване на дадените наставления.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР