Експертите на РИОСВ-Русе подадоха сигнал до Окръжна прокуратура-Силистра във връзка

...
Експертите на РИОСВ-Русе подадоха сигнал до Окръжна прокуратура-Силистра във връзка
Коментари Харесай

РИОСВ-Русе със сигнал до прокуратурата: Нарушение при изграждането на фотоволтаична централа в Тутраканско

Експертите на РИОСВ-Русе подадоха сигнал до Окръжна прокуратура-Силистра по отношение на осъществени действия по създаване на фотоволтаична централа в терена на блатото при село Пожарево, община Тутракан.

Инвестиционното желание е подадено от сдружение в екоинспекцията месец, откакто на терен са открити подготвителни действия, свързани с изсичането на компактно ситуирани дървета , най-вече от типа бяла върба /Salix alba/. Внесената от вложителя документи се отнася единствено до част от терените и не дава цялостната информация за построяването на обекта.

При поредна изключителна инспекция е открито, че осъществените действия попречват прекосяването на води от река Дунав към блатото и назад, което се отразява неподходящо на водния режим на водното тяло и основава риск от наводнения. Заявеното капиталовото предложение не попада в зоните BG0000237 „ Остров Пожарево “ по Директивата за птиците и BG0000530 „ Пожарево-Гарван по Директивата за хабитатите “ от НАТУРА 2000, само че терените с осъществените подготвителни действия попадат в тях.

Окръжна прокуратура Силистра е упълномощила следствие на случая, като след приключването му ще се подхващат нужните дейности .

„ Възраждане “: Вече няма да може да се сменя статута на земеделската земя, с цел да се вършат слънчеви паркове

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР