Експертите на Пощенска банка отчитат продължаваща тенденция за ръст в

...
Експертите на Пощенска банка отчитат продължаваща тенденция за ръст в
Коментари Харесай

Пощенска Банка отчете над 60% ръст на търсенето на жилищни кредити през първите два месеца на годината

Експертите на Пощенска банка регистрират продължаваща наклонност за растеж в жилищното кредитиране през първите два месеца на годината след динамичната 2017 година Нарастването на интереса на потребителите към покупка на жилище води до над 60% нарастване на настояванията за жилищен заем, получени в банката по отношение на същия интервал на предходната година.

Портфолиото на кредитната институция демонстрира, че ипотечният бизнес продължава да бъде съсредоточен в огромните градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, които образуват към 90% от общия бизнес. Интересът на клиентите за покупка на жилища е ориентиран освен към самите градове, само че и към обитаемоте места към тях, които имат построени инфраструктурни връзки с близкия огромен град. Наблюдава се търсене на по-големи парцели – квадратурата на парцелите, които са финансирани за покупка през януари и февруари 2018 година, се усилва на 94 кв.м по отношение на 80 кв.м за същия интервал на предходната година. Увеличава се търсенето на монолитни жилища – 86% от усвоените заеми през интервала са за монолитни жилища по отношение на 84% година по-рано.

Съгласно формалната статистика на Българска народна банка за миналата година Пощенска банка е най-динамично разрастващата се банка в сегмента жилищно кредитиране измежду 5-те най-големи кредитни институции в страната. Общият размер на кредитния портфейл на банката се усилва със 114 милиона лв. и доближава 1 486 милиона лв. към 31 декември 2017 година по отношение на 1 372 милиона лв. година по-рано.

С оглед на позитивните макроикономически данни, както и забележителния брой разрешителни за градеж, издадени през предходните месеци, упованията на специалистите на банката са пазарът на недвижими парцели да продължава да пораства и през актуалната година. Те регистрират, че междинният размер на новоотпуснатите жилищни заеми бележи растеж от близо 7%, достигайки до 54 300 евро за първите два месеца на 2018 година по отношение на 50 800 евро за същия интервал на 2017 година Данните на банката демонстрират, че потребителите преценяват размера на претенции заем със своите приходи − те финансират с близо 25% покупката на жилище със лични средства/спестявания. Средният интервал, за който потребителите теглят заеми за покупка на дом, се резервира на 22 години по отношение на оптималния предлаган период от 35 години.

Няма смяна в профила на кредитополучателите − 77% от тях са с висше обучение, като 33% от тях заемат междинни или висши мениджърски позиции. При кандидатстване за заем по-голям е относителният дял на мъжете − 59% от всички кандидатствали през последните 6 месеца, по отношение на 41% дял на дамите, като разликата понижава по отношение на 2016 година Средната възраст на кредитополучателите на банката е 37 години.

Лихвите по ипотечните артикули към този момент са достигнали исторически най-ниските си равнища и единствено на база на спомагателни промоции от банките клиентите могат да получат още по-добра оферта за жилищно кредитиране. Точно по тази причина, с цел да предложи нови решения с спомагателна добавена стойност за потребителите, от месец март Пощенска банка усилва продуктовата си гама с два нови продукта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР