Експертите на ИТ холдинга Fplus установиха, че доставките на нови

...
Експертите на ИТ холдинга Fplus установиха, че доставките на нови
Коментари Харесай

Доставките на процесори на Intel и AMD в Русия, включително чрез паралелен внос, са намалели със 70%

Експертите на ИТ холдинга Fplus откриха, че доставките на нови процесори на Intel в Русия, в това число посредством успореден импорт, са намалели с 64% до 178 хиляди единици през интервала януари-октомври 2023 година, до момента в който доставките на процесорите на AMD са намалели със 70% до 35 хиляди броя.

Представители на сектора обясниха пред медиите, че измежду вероятните аргументи могат да са несъразмерните покупки на задгранични процесори през 2022 година, спадът в производството на съоръжение в Русия, инфлацията и повишаването на заемите. Експертите прецизират, че Fplus може да не е отчел част от доставките, като обръщат внимание и на растежа на доставките на готово съоръжение въз основата на задгранични процесори.

От Fplus обясниха, че са взели всичко поради в своето изследване, в това число и доставките посредством успореден импорт, само че прецизираха, че

„ дребна част от процесорите се внасят в страната под различен код, заради което не са показани в доставките “.

Да напомним, че терминът „ Паралелен импорт “ значи импорт на артикули от чужбина без каквото и да било позволение от страна на производителя, от притежателя на съответния патент и авторски права. Досега този тип импорт се наричаше просто контрабанда и за осъществяването на сходна активност се лежеше в пандиза и/или се постановяваха солидни санкции.

В края на 2022 година доставките на процесори за Русия не бяха се трансформирали в количествено отношение. Така да вземем за пример от съставените елементи на AMD са доставени 143 хиляди броя, а от Intel – 782 хиляди броя. Но цената им се е удвоила.

Участниците на пазара обявиха пред медиите, че цената на задграничните чипове за актуалната година се е нараснала с 10-15% спрямо 2022 година Според тях има възможност, с цел да се понижат рисковете от наказания, „ оборудването да стартира да се внася като съставни елементи, а в реалност числата да са други “. От друга страна, в случай че данните на Fplus за понижаване на доставките са действителни, то тази обстановка „ може да забави договорното произвеждане на съветско съоръжение, защото фирмите ще изпитват дефицит на съставни елементи “.

В началото на март 2022 година Intel разгласи, че ще прекрати доставките на свои артикули за Русия и Беларус. През април предходната година Intel разгласи, че прекратява активността си в Русия. През януари 2023 година Intel отвори достъпа до изтеглянето на програмен продукт и драйвери за съветските консуматори заради гаранционни проблеми. AMD също публично спря доставките на своите артикули за Русия заради новите наказания на Съединени американски щати.

През юни 2022 година медиите оповестиха, че във вътрешните B2B каталози на най-големите съветски дистрибутори OCS и Merlion е изчезнала опцията за поръчка на процесори на Intel, а за корпоративните клиенти и юридическите лица са останали налични единствено процесорите на AMD.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР