Експертите на ISW представиха ежедневна сводка за ситуацията в зоната

...
Експертите на ISW представиха ежедневна сводка за ситуацията в зоната
Коментари Харесай

САЩ обявиха, че Украйна може да спре контранастъплението

Експертите на ISW показаха ежедневна сводка за обстановката в зоната на войната. Според тях Въоръжените сили на Украйна могат краткотрайно да прекратят контранастъплението, с цел да преоценят личната си тактичност.

Анализаторите показват, че неотдавна ръководителят на естонското военно разузнаване Марго Гросберг сподели, че Украйна може да понижи интензивността на контранастъплението в близко бъдеще, защото подхожда към интервенцията „ по-методично, деликатно и умерено “, защото всички запаси на въоръжените сили на Украйна „ костват тежестта си в злато “.

Също по този начин фактът, че въоръжените сили на Украйна могат да преустановят контранастъплението, се споделя в материала на The Wall Street Journal от 17 юни, който оповестява за решението на украинското командване да вземе отмора, с цел да проучва евентуалните способи за пробив през позициите на съветските въоръжени сили „ без огромни загуби “.

Докладите съответстват с наблюденията на експерти от ISW по отношение на мащаба и метода на Въоръжените сили на Украйна за контраатаки в южната и източната част на Украйна.

„ Оперативните паузи са постоянно срещано събитие при огромни настъпления и тази пауза не значи завършек на украинската контранастъпление “, акцентират анализаторите.

В същото време съгласно известия в медиите, преди идната конференция в Лондон, планувана за вторник, 20 юни, ще бъде разгласен пакет от помощи, който е предопределен за възобновяване на Украйна, с цел да я поддържа в сериозна контраатака и възобновяване на изгубени преди този момент територии след съветската инвазия, предаде американският ефирен канал Bloomberg.

Преди срещата на върха на донорите Европейският съюз приготвя избавителен пакет от към 50 милиарда евро за Украйна. Предложението на Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейски Съюз, ще включва финансиране за оперативните разноски на украинското държавно управление и покриване на целите за незабавно възобновяване. Пакетът от помощи ще бъде разгласен във вторник, 20 юни, преди конференция в Лондон, където донорите ще обсъдят способи за възобновяване на Украйна, а украинските управляващи ще се стремят да ангажират частния бранш.

" Пакетът от помощи идва в основен миг от войната, когато украинските сили стартират своята дълго чакана пролетна акция. Украинското държавно управление се надява, че контранастъплението ще изтласка съветските сили от повече територия и ще насърчи съдружниците да продължат да дават по този начин нужната поддръжка, макар че някои страни оказват напън върху Киев и Москва, настоявайки за договаряния. Миналата седмица украински публични лица споделиха, че техните войски са постигнали прочут прогрес на фона на " тежки боеве ".

Предложението за пакета от помощи, включен в преразглеждането на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, ще обгръща интервала от 2024 до 2027 г. Годишната финансова помощ ще бъде по-ниска от препоръчаните тази година 18 милиарда евро. Световната банка пресмята, че възобновяване на Украйна може да коства 411 милиарда $.

Планът на Европейската комисия идва и в сложен миг за Европейски Съюз, защото страните членки са изправени пред спомагателни разноски за битка с пандемията от COVID-19 и енергийната рецесия, настояват американски публицисти.

За разлика от предходните финансови пакети за Украйна, този проект ще бъде финансиран посредством вноски от държавите-членки, а не посредством пазарни заеми. Той ще комбинира помощ, ориентирана към погашение на заплати, пенсии и публични услуги, с финансиране за нужната инфраструктура за възобновяване.

От началото на спора Европейски Съюз и неговите членове към този момент са дали на Украйна съвсем 38 милиарда евро икономическа помощ.

Отпускането на средства ще бъде обвързано с изискванията Украйна да организира промени за подсилване на върховенството на закона и битка с корупцията. Целта на тези промени е Украйна да се приближи до участие в Европейски Съюз и водачите на страните би трябвало да решат да стартират договаряния преди края на тази година.

По-рано Комисията сподели, че ще покрие по-голямата част от разноските за възобновяване, само че също по този начин чака принос от други донори и частния бранш. ЕС също по този начин обмисля потреблението на замразени активи, в това число тези на Руската централна банка, в поддръжка на напъните за възобновяване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР