Експертите казват, че това вероятно ще бъде една от най-смъртоносните

...
Експертите казват, че това вероятно ще бъде една от най-смъртоносните
Коментари Харесай

Жертвите на Еверест: Глобалното затопляне ще доведе до повече смъртни случаи

Експертите споделят, че това евентуално ще бъде една от най-смъртоносните години в историята на връх Еверест, като изменчивото време. А главната причина е една – изменението на климата. Именно тя е довела до гибелта на 17 души, които са се пробвали да покорят върха.

За общо 12 души към този момент е доказано, че са починали по време на експедиции на Еверест този сезон, а други петима са в неопределеност, като се допуска, че са мъртви, защото не е открит контакт най-малко пет дни, съгласно базата данни на Хималаите, която наблюдава планинските смъртни случаи.

Цифрата беше доказана от Юба Радж Кхативада, шеф на туристическия отдел на Непал.

„ Този сезон загубихме общо 17 души в планината “, сподели той. „ Основната причина е смяната на времето. Този сезон климатичните условия не бяха удобни, беше доста изменчиво. Изменението на климата оказва огромно въздействие върху планините. “

Това ще направи тази година една от най-черните в историята на Еверест, като смъртните случаи са съпоставими единствено със събитията от 2014 година, когато починаха 17 души, множеството от които бяха локални шерпи, убити от лавина. Средно сред пет и 10 души умират на Еверест всяка година, само че през последните години се следи скок.

Сред тези, които изгубиха живота си при нанагорнище на Еверест тази година, бяха Джейсън Кенисън, 40-годишен монтьор от Австралия, който беше преодолял пострадвания на гръбначния дирек, с цел да се изкачи до върха, само че не можа да се върне назад, канадският доктор Питър Суарт и трима Непалски шерпи, които починаха в лавина през април.

Сред изчезналите са соло унгарският катерач Сухайда Силард, който изкачи планината без лидер шерп или спомагателен О2, и индийско-сингапурски катерач, за който се притесняват, че е паднал от планината.

Тази година беше по-смъртоносна от 2019 година, когато фотосите на пренаселеността и „ клането “ на Еверест станаха известни в обществените мрежи, със стотици алпинисти, чакащи до 12 часа, с цел да изкачат планината, и изказванията, че хората са били принудени да се катерят върху тела и недееспособни алпинисти. През тази година починаха общо 11 души.

Правителството на Непал беше подложено на критика за издаването на 479 разрешителни тази година, най-високият брой до момента

Цената им обаче е  £12 000 всеки, тъй че те са главен генератор на приходи за дребната страна с финансови усложнения.  Именно заради тази причина държавното управление не е склонно да понижи броя им.

Кхативада отреча броят на алпинистите да е прекомерно огромен, като споделя, че особено тази година са доста, тъй като прозорецът за катерене се е отворил по-рано и сезонът е бил по-дълъг от нормално, тъй че няма претъпканост.

Увеличаващият се брой на починалите идва откакто в понеделник се празнува 70-ата годишнина от историческото първо нанагорнище на Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей на върха на Еверест. Това бележи началото на световната фикс идея измежду алпинистите да изкачат най-високия връх в света, с над 10 000 изкачвания от този момент. Търсенето на разрешителни за катерене нараства всяка година.

Анг Норбу Шерпа, президент на Непалската национална асоциация на планинските водачи, сподели, че се издават „ прекалено много “ разрешителни и това оказва екологичен напън върху планината.

„ Моделът на катерене се е трансформирал. Преди са били закалени катерачи, само че в този момент има доста начинаещи катерачи, които желаят да стигнат до върха на Еверест “, споделя Анг Норбу Шерпа, представен от The Guardian.

Експерти и фамозни алпинисти предизвестиха, че Еверест, който се издига на 8848 метра, в този момент се възприема като „ туристическа дестинация “ и площадка за търсещите мощни чувства богаташи, даже и тези с дребен опит в изкачването на огромна надморска височина, които са подготвени да платят повече от £48 000, с цел да бъдат отведени до върха.

Алън Арнет, планинар, който изкачи Еверест през 2011 година, а в този момент написа постоянно за изискванията, сподели, че тази година е била „ безпорядък “.

„ Основната причина за огромния брой смъртни случаи се крие в неопитните клиенти, които се натоварват прекалено много и не се връщат задоволително бързо “, на мнение е той. „ Много компании за водачи нямат условия за опит и одобряват всеки, като им споделят: „ Ще ви научим на всичко, което би трябвало да знаете “. Но когато клиентът изпадне в неволя, той може да бъде зарязан, с цел да се избави живота на помощния личен състав. Видяхме няколко изоставени клиенти този сезон, оставени сами в горната планина, като някои към момента се водят  изчезнали и през днешния ден. “

Появиха се и опасения, че нарасналата човешка активност в базовия лагер на Еверест, който се намира на ледника Кхумбу, го прави неустойчив и рисков, изостряйки рисковите условия, към този момент основани от световното стопляне.

Според скорошно изследване, ледниците на Еверест са изгубили лед, натрупван в продължение на 2000 години, единствено през последните 30 години

За да се задоволят потребностите на над 400 алпинисти годишно, към 1500 души идват в базовия лагер през сезона, където първокласните уреди могат да включват разтривки и вечерни занимания. Хеликоптерите също към този момент са нормален метод за постигане до базовия лагер.

Миналата година управляващите в Непал предложиха проект за пренасяне на базовия лагер на място по-ниско в планината, отвън изтъняващия хладилник. Кхативада удостоверява, че е в ход проект за смяна на разпоредбите, тъй че никой трекер да не може да прекара нощта в базовия лагер, а вместо това ще би трябвало да остане по-ниско.

Този проект обаче срещна опозиция от общността на шерпите, които показаха угриженост, че това ще добави три часа към изкачването на Еверест и евентуално може да го направи по-опасно

Шерпа сподели, че има проекти да се научат по какъв начин да ръководят по-добре базовия лагер, вместо да го реалокират.

„ Голям въпрос е пред локалните хора къде може да бъде изместен “, сподели той.

Големият брой алпинисти също ескалира казуса с голямото количество отпадък, оставен на Еверест. Въпреки че обстановката леко се е подобрила след въвеждането на „ депозит за отпадък “ от £3200, който се връща единствено в случай че донесат 8 кг отпадък, локалните водачи споделят, че планината към момента е цялостна с отпадък, изключително с пластмаса, в края на всеки сезон.

Етикети: Еверестжертви
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР