Експерти смятат, че цилиндричен метален предмет с тегло почти 1

...
Експерти смятат, че цилиндричен метален предмет с тегло почти 1
Коментари Харесай

Отломки от МКС паднаха върху къщата на жител на САЩ? СНИМКИ

Експерти считат, че цилиндричен железен предмет с тегло съвсем 1 кг, който е пробил покрива и пода на двуетажна къща на гражданин на Неапол, Флорида, може да е отломка, изхвърлена от Международната галактическа станция (МКС). НАСА проверява случая и към момента не е дала прецизен отговор за произхода на падналия обект, пише The Guardian.

Жителят на Флорида Алехандро Отеро, който бил вкъщи със сина си, заяви, че огромен железен предмет, който съгласно него идва от космоса, е паднал върху дома му.

„ Беше страховит тон. Едва не удари сина ми “, споделя притежателят на къщата пред WINK News.

Експерти допускат, че този обект може да е част от товарен палет за акумулатори, изхвърлен от МКС през 2021 година, след модернизацията на станцията, когато старите акумулатори бяха сменени с нови. Оттогава обектът с тегло 2,9 тона обикаля в орбита. Преди 3 години НАСА заяви, че това е най-масивното парче галактически парчета, изхвърляно в миналото от галактическата станция.

Космическото командване на американските военновъздушни сили, няколко минути преди обектът да падне върху къщата на Отеро, записва навлизането в атмосферата над щата Флорида на огромно парче галактически парчета, само че какво тъкмо е то към този момент не е известно.



Снимка: X (Twitter)

Джонатан Макдауъл, астроном от института Харвард-Смитсониън, допуска, че точно товарният палет от МКС е попаднал в атмосферата и не е изгорен изцяло, а част от отломките му са паднали на повърхността на планетата.

Представители на НАСА към този момент са почнали следствие на случая и се пробват да схванат дали този цилиндричен обект в действителност в миналото е принадлежал на МКС. Но към този момент няма удостоверение за това.

Сега Алехандро Отеро желае да знае кой ще заплати вредите по дома му. Въпреки че самите акумулатори принадлежаха на НАСА, те бяха доставени с товарен палет, изстрелян от японската галактическа организация. А това усложнява задачата да се дефинира кой ще носи отговорност за сходен случай.

Според Мишел Ханлън от държавния университет на Мисисипи, в случай че обектът не принадлежи на НАСА и падне на Земята и аргументи вреди, тогава страната, която го е изпратила в космоса, би трябвало да носи отговорност.



Снимка: Wikipedia

Според Европейската галактическа организация някои елементи от товарния палет могат да доближат повърхността на Земята, само че рискът такива фрагменти да попаднат в човек е необикновено дребен. От друга страна, сходно нахлуване в атмосферата на галактически боклуци се случва доста постоянно, само че множеството от тези боклуци изгарят и не доближават до повърхността на планетата.

НАСА даде обещание в близко бъдеще да разбере дали металният предмет, паднал върху къщата на гражданин на Флорида, е обвързван с МКС и дали в действителност е пристигнал от космоса.

Превод: GlasNews.bg



Снимки: X (Twitter)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР