Експерти са категорични, че ще има повишение на месечните вноски

...
Експерти са категорични, че ще има повишение на месечните вноски
Коментари Харесай

Експерти очакват повишение на месечните вноски по ипотечните кредити. Колко повече ще плащат потребителите?

Експерти са безапелационни, че ще има покачване на месечните вноски по ипотечните заеми . Според тях е изцяло реалистично потребителите да заплащат сред 60 и 90 лв. повече . Причината е повишението на лихвите по заемите и това е наклонност е международен мащаб. Същото решение взе и Българската национална банка /БНБ/. 

От Българска народна банка неведнъж предупреждаваха, че кредитният портфейл нараства прекомерно доста . И всичко това се случва при несигурна икономическа среда и висока инфлация, акцентира пред „ БНР “ кредитният съветник Тихомир Тошев

Затова от Българска народна банка задължиха банките у нас да вдигнат своите минимални запаси. Тошев изясни, че това е мярка, която се употребява, с цел да може финансовите институции да бъдат по-внимателни при раздаването на заеми

В края на 2022 година лихвите по ипотечните заеми се чака да бъдат сред 3 и 3.5% . В момента те са сред 2 и 2.8 на 100 . Нарастване ще има и при към този момент отпуснатите заеми, само че то ще бъде по-плавно и се чака да се случи през 2024 година. 

При потребителските заеми се чака растежът на лихвите да бъде малко по-висок – към 1% и това да стане още до края на тази година. Но там сумите са по-малки и по тази причина месечната вноска ще се усили с сред 15 и 30 лв.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР