Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в

...
Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в
Коментари Харесай

Онлайн хазартът става все по-завладяващ за младото поколение

Експерти предизвестяват за увеличение на интернет хазарта измежду младежите в Турция и по света, като се има поради необятното потребление на мобилни устройства, което се е нараснало доста през последните няколко години, предава " Дейли Сабах ".

Подчертавайки, че броят на уеб страниците за
залагания във виртуална среда се е нараснал, доктор Дженгиз Сойлу, който е психиатър, уточни, че честотата на потребление на тези уеб сайтове от младежите се е покачила внезапно.

" Увеличаването на пристрастяването към виртуалните
хазартни игри провокира съществени социално-икономически и душевен проблеми в Турция и по света. То се трансформира във значим проблем на публичното здраве, изключително измежду младежите ", акцентира той.

Наричайки 21-ви век " век на пристрастяването ", здравният експерт изясни, че " виртуалните
хазартни зависимости ", които са много публикувани измежду младежите заради лесния достъп до интернет, в този момент са станали по-лесни със съществуването на " противозаконни и виртуални казина ".

По-нататък той добави, че игрите за спортни
залагания, които са елементарно налични по интернет, са тези, които притеглят от ден на ден младежите. " Фактът, че тези залози могат да се вършат, наблюдават, внасят и теглят елементарно по интернет, също усилва риска от пристрастяване ", означи Сойлу, представен от БГНЕС.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) разпространяването на хазартните игри измежду възрастните възлиза приблизително на 3%. Сойлу обаче уточни, че въпреки този проблем да е по-разпространен измежду мъжете на възраст сред 40 и 50 години, междинната възраст на пристрастените в последно време понижава.

" Изследване, извършено от Британската комисия по
хазарта през 2021 година, разкри, че децата и младежите са изложени на забележителен риск от хазартни разстройства ", сподели той и добави, че съгласно същото проучване почти 350 милиона души по света демонстрират някакъв тип проблематично хазартно държание всяка година. Едва 10% от тях обмислят опцията да се подложат на терапия, а още по-малко не престават лекуването си.

По отношение на аргументите, които подтикват хората към
хазарт, Сойлу акцентира, че измежду главните аргументи са търсенето на тръпка и желанието да се избяга от нежелани страсти и мисли. Социализацията е друга причина младежите да се отдават на такива действия.

По отношение на патологичната
хазартна взаимозависимост като психологично заболяване, Сойлу съобщи, че хората се потапят напълно в хазарта и не могат да се спрат макар отрицателните последствия.

Той сподели, че
хазартът постоянно нарушава ежедневните действия и постоянно се трансформира в главен приоритет на индивида, като по този метод го въвлича в циничен кръг, от който няма излаз.

``Този циничен кръг води до доста отрицателни последствия, като да вземем за пример съществени финансови загуби, проблеми в фамилията, принуждение и разводи, както и до доста други отрицателни психически последствия като меланхолия, нарушавания на съня и даже самоубийство``, изясни Сойлу, като акцентира, че хората, които изпитват такива признаци, би трябвало неотложно да потърсят здравна помощ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР