Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в

...
Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в
Коментари Харесай

Експерти: Все повече млади страдат от хазартни разстройства

Експерти предизвестяват за увеличение на интернет хазарта измежду младежите в Турция и по света, като се има поради необятното потребление на мобилни устройства, което се е нараснало доста през последните няколко години.

Подчертавайки, че броят на уеб страниците за
залагания във виртуална среда се е нараснал, доктор Дженгиз Сойлу , който е психиатър, уточни, че честотата на потребление на тези уеб сайтове от младежите се е покачила внезапно.

" Увеличаването на пристрастяването към виртуалните
хазартни игри провокира съществени социално-икономически и душевен проблеми в Турция и по света. То се трансформира във значим проблем на публичното здраве, изключително измежду младежите ", акцентира той.

Наричайки 21-ви век " век на пристрастяването ", здравният експерт изясни, че " виртуалните
хазартни зависимости ", които са много публикувани измежду младежите заради лесния достъп до интернет, в този момент са станали по-лесни със съществуването на " противозаконни и виртуални казина ".

По-нататък той добави, че игрите за спортни
залагания, които са елементарно налични по интернет, са тези, които притеглят от ден на ден младежите. " Фактът, че тези залози могат да се вършат, наблюдават, внасят и теглят елементарно по интернет, също усилва риска от пристрастяване ", означи Сойлу.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) разпространяването на хазартните игри измежду възрастните възлиза приблизително на 3%. Сойлу обаче уточни, че въпреки този проблем да е по-разпространен измежду мъжете на възраст сред 40 и 50 години, междинната възраст на пристрастените в последно време понижава.

" Изследване, извършено от Британската комисия по
хазарта през 2021 година, разкри, че децата и младежите са изложени на забележителен риск от хазартни разстройства ", сподели той и добави, че съгласно същото проучване почти 350 милиона души по света демонстрират някакъв тип проблематично хазартно държание всяка година. Едва 10% от тях обмислят опцията да се подложат на терапия, а още по-малко не престават лекуването си.

По отношение на аргументите, които подтикват хората към
хазарт, Сойлу акцентира, че измежду главните аргументи са търсенето на тръпка и желанието да се избяга от нежелани страсти и мисли. Социализацията е друга причина младежите да се отдават на такива действия.

По отношение на патологичната
хазартна взаимозависимост като психологично заболяване, Сойлу съобщи, че хората се потапят напълно в хазарта и не могат да се спрат макар отрицателните последствия.

Той сподели, че
хазартът постоянно нарушава ежедневните действия и постоянно се трансформира в главен приоритет на индивида, като по този метод го въвлича в циничен кръг, от който няма излаз.

''Този циничен кръг води до доста отрицателни последствия, като да вземем за пример съществени финансови загуби, проблеми в фамилията, принуждение и разводи, както и до доста други отрицателни психически последствия като меланхолия, нарушавания на съня и даже самоубийство'', изясни Сойлу, като акцентира, че хората, които изпитват такива признаци, би трябвало неотложно да потърсят здравна помощ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР