Експерти по поведението на котките са установили, че котките не

...
Експерти по поведението на котките са установили, че котките не
Коментари Харесай

Това е най-добрият начин да се гали котка

Експерти по държанието на котките са открили, че котките не обичат да бъдат галени против косъма, към краката, хълбоците и региона на гърлото, оповестява „ Мейл онлайн “.

Ако вашият домакински любим ви разрешава да галите тези области, той евентуално търпи действието с вярата, че по-късно ще бъде сит.

Д-р Лорън Финка, специалист от университета „ Нотингам Трент “, сподели в предаването „ Сайънс фоукъс “ на Би Би Си, че най-хубавият метод за глезене на котка е единствено към лицето ѝ, по бузите, основата на ушите и под брадичката. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че в тези области на лицето се намират доста кожни жлези, които създават аромат, изясни доктор Финка и добави: „ Котките са доста стимулирани да употребяват тези области, с цел да популяризират миризмата си, тъй че тези елементи от тялото им евентуално са им много приятни за стимулиране “. 

Дълго време се смяташе, че котките са били взети за първи път като домашни любимци от античните египтяни преди към 3600 години, само че последните достижения в региона на ДНК тестванията демонстрират, че те са до хората от към 10 000 години. Въпреки това в Древен Египет котките са били считани за кралски особи, които са носели скъпоценни камъни и са се хранели с храна, приготвена като за крал.

Днес те са вторият най-популярен домакински любим в света след кучетата. Котките са известни с това, че са пухкави, любопитни и лоялни, само че имат и зла страна, която нормално става ясно, в случай че се галят погрешно.

Когато става въпрос за глезене, най-добре е да помните, че котките като тип не са изначално обществени или тактилни, споделя доктор Финка. Тя изясни, че доста притежатели на домашни любимци може би не знаят, че котките ненавиждат разтриването на корема. Това се дължи на обстоятелството, че те се усещат уязвими, защото виталните им органи са изложени на показ и могат да възприемат лекото погалване по корема като опасност.

Д-р Финка също по този начин акцентира, че когато косматият ви другар се търка във вас, това напълно не значи, че желае да бъде докосван.

Експертите предизвестяват за някои други сигнали, за които да внимавате: Когато са раздразнени, котките могат доста внезапно да извърнат главата си към ръцете ни. Или пък могат да извърнат глава, с цел да ни погледнат строго. Също по този начин могат просто да замръзнат или да спрат да предизвикват дейното взаимоотношение (например да спрат да мъркат).

Други признаци на неспокойствие са, в случай че ушите на котката се завъртят встрани или тя ги прибере към главата, в случай че си оближе носа, или в случай че козината й настръхне. Тупкането с опашка или размахването ѝ са други сигурни белези на неодобрение на котката, изяснява доктор Финка. 

Източник: Христо Кьосев/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР