Експерти по миграция и активисти планират споразумение между Италия и

...
Експерти по миграция и активисти планират споразумение между Италия и
Коментари Харесай

Експерти по миграция казват, че сделката на Италия да настани в Албания търсещи убежище лица следва тревожна тенденция

Експерти по миграция и деятели възнамеряват съглашение сред Италия и Албания, което ще насочи хиляди мигранти към балканската нация, до момента в който молбите им за леговище се преразглеждат

От КОЛИН БАРИ Associated Press и TRISHA THOMAS Associated Press 7 ноември 2023 година, 10:44 ч.

МИЛАНО -- Експерти по миграцията и деятели във вторник оспориха съглашение сред Италия и Албания, което ще насочи хиляди мигранти към балканската нация, до момента в който молбите им за леговище се преглеждат, заявявайки, че то следва тревожна наклонност на страните от Европейския съюз, които се пробват да ръководят миграцията, като гледат оттатък границите на блока.

Точното деяние на съглашението, оповестено в понеделник, когато водачът на Албания посети Рим, към момента беше незнайно, само че се напомня сходен ход на Дания за локализиране на търсещи леговище в Африка, по-късно беше арестувано. Европейски Съюз изиска детайлности за договорката.

Европейската комисия, която управлява използването на законите на Европейския съюз, допусна, че договорката може да се окаже проблематична, в случай че Италия изпрати открити мигранти в териториалните води на Европейски Съюз на страна отвън Европейски Съюз. Той остави отворена врата за съглашението, в случай че се ползва за мигранти, които са били хванати в интернационалните води.

„ Ако имате транспортен съд на територията, тогава имате рекомендацията за процедурата за даване на леговище, която се ползва “, сподели представителят на Европейската комисия Анитта Хипер пред кореспонденти в Брюксел. Това значи, че всеки, заловен във води, принадлежащи на държава-членка на Европейски Съюз, ще има право да изиска леговище там - и да не бъде трансфериран в трета страна.

Италианският министър председател Джорджия Мелони и албанският министър председател Еди Рама обявиха, че по тяхна самодейност кандидатката за участие в Европейски Съюз Албания се е съгласила краткотрайно да приюти хиляди мигранти с петиции за леговище в Италия.

Съгласно договорката, в случай че Италия отхвърли молбите за леговище, Албания ще депортира мигрантите. Децата и бременните дами ще бъдат изключени от проекта.

Италия ще заплати за построяването на два центъра в Албания, които могат да поемат до 3000 мигранти едновременно, или до 36 000 годишно, по време на бърз интервал от 28 дни за кандидатстване. Албания също ще обезпечи сигурност в центровете, които ще бъдат под италианска пълномощия.

Мелони, която оглавява крайнодясно държавно управление, предприе други стъпки, с цел да се опита да стопират броя на мигрантите, идващи в Италия, който се е нараснал до 145 794 до момента тази година, което е нарастване от 65% по отношение на 2022 година, и следва проваленото съглашение с Тунис, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз.

„ Това е част от една по-широка наклонност към екстернализиране на мигрантската политика “, Камил Льо Коз, асоцииран шеф на Института за миграционна политика в Европа. Тя означи, че както Дания, по този начин и Англия, които се пробваха да реалокират някои търсещи леговище в Руанда, преди да се намеси апелативен съд, до момента не са съумели да приложат сходни ограничения.

„ На процедура това е политика, която е малко театрална, която на процедура не виждам по какъв начин ще бъде приложена “, Ле сподели Коз.

Преди две години датските депутати гласоподаваха в поддръжка на основаването на приемен център за бежанци в друга страна, евентуално в Африка. Но концепцията беше подложена на критика като подкопаваща интернационалното съдействие и от този момент беше отсрочена. Англия подписа сходна договорка с Руанда, която се преглежда от Върховния съд на Обединеното кралство.

Експертите виждат както правни, по този начин и юрисдикционни проблеми в предлагането на Италия. Например мигранти, избавени в морето от италиански транспортен съд, „ механически са на италианска територия “, сподели Джорджия Линарди, представител на нестопанската група за морско избавяне Sea-watch.

Ако тези хора по-късно „ слязат в Албания, ние към този момент приказваме за деяние, което опонира на интернационалното право, само че и на европейското право “, сподели тя. < /p>

Споразумението, както е обрисувано до момента, също по този начин не преглежда по какъв начин Албания ще успее да депортира мигранти назад в страните им на генезис, когато Италия има усложнения да го направи.

„ Много сме обезпокоени, тъй като хората, които са избавени от тези военни кораби и отведени в центрове в Албания, рискуват де факто да бъдат депортирани “, сподели Матиа Ферари, чиновник на благотворителната избавителна група Mediterranea Saving Humans. „ Депортирането рискува да наруши интернационалните правила, само че това на първо място наранява тяхната човещина. “

Международният избавителен комитет сподели, че договорката „ нанася спомагателен удар на правилото на Солидарност на Европейски Съюз “ и акцентира, че затварянето на границите няма да спре миграцията.

„ Време е да изместим фокуса от стените към посрещането “, Сузана Занфрини, IRC на Държавният шеф на Италия сподели: „ Затварянето на границите няма да възпре хората да търсят безопасност; вместо това може да ги принуди да поемат по още по-опасни направления. “

___ < /p>

Тома оповестява от Рим. Лорн Кук способства от Брюксел.

___

Следвайте световното покритие на миграцията на AP на https://apnews.com/hub /migration

Водещи истории

ABC Новини онлайн

24/7 отразяване изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР