Експерти от три министерства тръгват из страната, за да учат

...
Експерти от три министерства тръгват из страната, за да учат
Коментари Харесай

Експерти тръгват из страната да учат местните как да вземат европари, сред мерките е и саниране на еднофамилни къщи

Експерти от три министерства потеглят из страната, с цел да учат хора, общини, компании и организации по какъв начин да получат европари за планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Кампанията се отнася за развиване на туризма, културата, спорта и стопанската система, измежду ограниченията е и саниране на еднофамилни къщи. 

Министерството на районното развиване и благоустройството, като ръководещ орган на европейската стратегия, провежда осведомителна акция за разпространение на вложенията в туризма и градската среда, предоставяни посредством финансови принадлежности по програмата в границите на специфични осведомителни дни в редица градове на страната. В нея ще се включат и специалисти от Министерството на културата и Министерството на туризма, заяви Министерство на регионалното развитие. 

Информационните дни стартират на 9 октомври във Видин. От 11.00 часа в Заседателната зала на Общинския съвет ще се организира осведомителна акция за разпространение на вложенията в туризма и градската среда с присъединяване на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, представители на Министерството на културата, Министерството на туризма, „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ и др. 

За присъединяване в осведомителните дни са поканени кметове на общини, възможни за поддръжка по програмата, участници в Регионалните препоръки за развиване, представители на работодателски и синдикални организации, неправителствени организации, културни институции и туристически сдружения. Участие могат да вземат и представители на бизнеса и частните вложители. Целта на акцията е всички заинтригувани от програмата да получат уточнения на място за опциите за финансиране на туристически обекти и обекти, генериращи доходи в областта на културата, спорта и други атракциони в границите на градовете с финансиране и поддръжка на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Информационни дни са планувани да се проведат на 12 октомври в Казанлък, на 23 октомври в Сливен, на 1 ноември във Велики Преслав, на 20 ноември в Свищов и в края на ноември в гр. Кърджали. 

Припомняме, че на 20 септември 2018 година бяха подписани Оперативните съглашения сред Фондовете за градско развиване – финансови медиатори по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 и „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД. С това Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” дава действителен старт на вложенията, заложени за осъществяване посредством финансови принадлежности в основни посоки на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Посредниците, които ръководят средствата за Фондовете за градско развиване, са:

За Южна България - Обединение ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за стабилно градско развиване и Българска консултантска организация, с финансов запас в размер на 220,5 млн. лева, от които 135,5 млн. лева са от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и 85 млн. лева съфинансиране от обединяването.

За гр. София - Обединение ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “, с финансов запас в размер на 142,4 млн. лева, от които 87,4 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и 55 млн. лева съфинансиране от обединението;

За Северна България - „ Регионален фонд за градско развиване “, благосъстоятелност на Сосиете Женерал (мажоритарен акционер), Елана Инвестмънт, Елана Холдинг и Болкан Адвайзърс, с финансов запас в размер на 210,4 млн. лева, от които 130,4 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и 80 млн. лева съфинансиране от Фонда за градско развиване. 

Финансовите медиатори ще влагат предоставеното от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 финансиране и своя личен принос в възможни планове по програмата в следните посоки: градска среда, спортна и културна инфраструктура, енергийна успеваемост в еднофамилни жилищни здания и студентски общежития, зони с капацитет за икономическо развиване и интегриран градски превоз, както и обекти на културното и религиозно завещание от национално и международно значение. Финансовите артикули, предлагани на крайните получатели от ФГР, ще бъдат заеми и вградени гаранции, ориентирани към огромен брой евентуални бенефициенти: общини и общински предприятия, частни компании, публично-частни партньорства и други, като по част от направленията за поддръжка по оперативната стратегия е планувано съчетание на финансови принадлежности с безплатна финансова помощ в границите на две обособени интервенции на равнище план.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР