Експерти от три континента ще обсъждат съвременната роля на обществените

...
Експерти от три континента ще обсъждат съвременната роля на обществените
Коментари Харесай

Форум „Библиотеките днес“ обсъжда съвременната им роля


Експерти от три континента ще разискват актуалната роля на публичните библиотеки на втория конгрес „ Библиотеките през днешния ден “. На събитието ще бъде показано и национално изследване за положението на бранша у нас.

Ролята на публичните библиотеки за устойчивото развиване на локалните общности и подобряването на качеството на живот на жителите ще бъде във фокуса на втория Национален конгрес „ Библиотеките през днешния ден “ 2017, проведен от Фондация „ Глобални библиотеки – България “, оповестиха уредниците. Събитието с присъединяване на близо 50 специалисти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна ще се организира от през днешния ден до 11 ноември в хотел Рамада, София, под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Ще бъде подложен акцент върху капацитета и приноса на библиотеките за реализиране задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване като качествено обучение, положително здраве и благоденствие, премахване на бедността, почтени условия на труд и стопански напредък, устойчиви градове и общности.

В рамките на форума ще бъдат показани и резултатите от национално изследване измежду библиотеки, общинска администрация и жители. То е извършено в границите на цялостния обзор на положението на публичните библиотеки в България, който Фондация „ Глобални библиотеки – България “ реализира всяка година.

Специално присъединяване в „ Библиотеките през днешния ден “ ще вземат старши шефът на стратегия “Глобални библиотеки ” във фондация „ Бил и Мелинда Гейтс “ (САЩ) Дарън Хорнер, президентът на на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA) Джон Цебе, изпълнителният шеф на Националната асоциация на библиотекарите и публичните библиотеки в Румъния (ANBPR) Йоанна Крихана, представители на Финландската библиотечна асоциация и други

На церемония вечеря тазе вечер ще станат ясни иносителите на първите годишни награди на фондация “Глобални библиотеки - България ” за поддръжка на работата на библиотеките в страната. Във втория и третия ден на форума участниците ще могат да вземат участие в няколко тематични сесии, отдадени на новите трендове в библиотечната активност у нас и по света, в построяването на партньорства и доброволчески акции, ръководство на планове, брандинг и онлайн маркетинг на библиотеката и други

Сред гостите на събитието са евродепутати, ръководители и членове на комисии към Народното събрание, представители на министерства и държавни организации, кметове, дипломатични задачи, културни институции, академичната общественост, бизнеса, неправителствени организации и водещи специалисти в областта на маркетинга, брандинга и електроните услуги.

Партньори на конгрес „ Библиотеките през днешния ден “ 2017 са Софийски университет “Св. Климент Охридски ”, фондация “Bcause: в помощ на благотворителността ” и уеб организация ABC Design & Communication. Събитието се осъществя с медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио, Инвестор Медия Груп, вестник Стандарт, и онлайн изданията “Аз чета ”, “Детски книги ”, Kafene.bg, “Под моста ” и “Cineboom ”.

Фондация „ Глобални Библиотеки – България “ е правоприемник на програмата “Българските библиотеки - място за достъп до информация и връзка за всеки ”, в границите на която 960 публични библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за гратис прилагане от жителите. Днес фондацията работи в партньорство с тези библиотеки и уголемява мрежата си с нови, с цел да работят дружно за превръщането им в центрове на локалната общественост. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР