Експерти от РИОСВ-Варна и представители от Биологична Експериментална База Калимок

...
Експерти от РИОСВ-Варна и представители от Биологична Експериментална База Калимок
Коментари Харесай

РИОСВ-Варна и БАН пуснаха 21 полудиви екземпляри от вида Червен ангъч в природата

Експерти от РИОСВ-Варна и представители от Биологична Експериментална База Калимок при Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН) направиха реинтродукция на 21 броя полудиви млади екземпляра от типа Червен ангъч (Tadorna ferruginea) в природата. Дейността е в осъществяване на " Програма за размножаване и реинтродукция в природата на редки и застрашени типове птици “ на (ИБЕИ-БАН).

С цел възобновяване на естествената популация на Червен ангъч, развъдените в база Калимок екземпляри, са пуснати във водоем в рамките на предпазена зона за запазване на дивите птици " Белите скали “ на територията на община Каварна. Всяка от птиците е маркирана с два типа пръстени, в които е заложена информация за произхода и също по този начин дава опция за самостоятелно различаване на екземпляра. На две от птиците са сложени и GPS предаватели за следене в действително време.

Засилената антропогенна активност през последните десетилетия оказва негативно влияние върху редица типове, вследствие на което числеността им доста понижава. Много от тях се трансформират в редки или застрашени от изгубване. Действията по опазването им в природата не са задоволителни за възобновяване на тяхната първична бройка, заради което се появява нуждата от изкуствено размножаване за поддържане на дивите популации.

Видът Червен ангъч (Tadorna ferrufinea) е включен в Червената книга на България, където се показва, че е бил постоянно срещан в Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното многообразие и редица интернационалните конвенции (включен е в приложение II на Бернската спогодба, приложение II на Бонската спогодба, приложение I на Директивата на Европейската общественост за отбрана на дивите птици).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР