Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във

...
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във
Коментари Харесай

Експерти не откриха замърсяване на Искър при Лютиброд

Експерти от Регионалната ревизия по околната среда и водите във Враца, Басейнова дирекция - Плевен и ИАРА ревизираха сигнала за замърсяване на река Искър при мездренското село Лютиброд. Проверката е осъществена на 31 юли, в деня на приемане на сигнала.
Извършен е оглед на място в региона от село Лютиброд до Малка водно електрическа централа „ Черепиш “, включително на оборудванията на централата и на положението на речното легло под и над водовземното оборудване.
Констатирано е съществуване на умрели единични екземпляри дребни и огромни риби при моста на селото, където реката очевидно е помътняла.
В момента на инспекцията Малка водно електрическа централа не е работил. Водата от задбаражното езеро е изпусната заради неотложни ремонтни действия, за което БДДР е известена по е-поща в ранния следобед на 30 юли от притежателя на централата.
По данни на шефа на Малка водно електрическа централа „ Черепиш” изпускането на вода от задбаражното езеро е почнало на 30 юли сутринта. В момента на инспекцията цялото количество вода на река Искър протича свободно през оборудванията на Малка водно електрическа централа.
От Регионалната лаборатория във Враца към Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) са взети водни проби за разбор от реката при моста на село Лютиброд, както и директно под и над Малка водно електрическа централа „ Черепиш “. Експресно измерените на място индикатори рН, разперен О2 и електропроводимост не посочили съществуване на замърсяване.
РИОСВ-Враца прецизира, че останалите резултати от инспекцията ще са подготвени през идната седмица и ще бъдат оповестени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР