Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще бъдат

...
Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще бъдат
Коментари Харесай

Чака ли ни втори Чернобил?


Експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) ще бъдат допуснати до АЕЦ " Запорожие ", заяви ръководителят на организацията в профила си в Twitter, уточнявайки, че те би трябвало да дойдат в най-голямата атомна електроцентрала в Европа по-късно тази седмица.

От интернационалната организация упорстват от седмици да бъдат позволени до централата, до момента в който терзанията за нуклеарен случай от мащаба на Чернобил, се усилват в Украйна.

Ситуацията в окупираната от съветските сили АЕЦ " Запорожие " продължава да се утежнява. В неделя градът в непосредствена непосредственост до атомната централа - Енергодар, попада под артилерийски обстрел.

През последните няколко дни съветските и украинските управляващи още веднъж си разменят обвинявания за нападенията в покрайнината на АЕЦ " Запорожие ". И двете страни разгласиха видеоклипове, в които могат да бъдат видени десетки горящи коли, намиращи се в цивилни зони. Няколко часа след публикуването на видеата, съветските сили настояват, че са свалили украински военен дрон, който е прекосявал непосредствено над реакторите на атомната централа.

Владимир Рогов, който е член на съветската администрация, която сега е окупирала централата разгласи, че обстрелът е ранил минимум девет души и упрекна Украйна, че желае да попречи на идването на екип на МААЕ.

Международната общественост се притеснява от допустима нуклеарна повреда поради сраженията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Миналата седмица два реактора минаха в спешен режим, защото електрозахранването им краткотрайно беше спряно. Все още няма гаранции за сигурността на упования екип от специалистите на МААЕ, написа DW.

В изказване на Държавния департамент на САЩ се споделя, че Москва не желае да признае сериозния риск от приключване на радиация в централата в Запорожие и по тази причина е блокирала плана за съглашение за неразпространение на нуклеарното оръжие, в който се загатва този риск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР