Експерти от КНСБ сигнализират, че в България няма ясен протокол

...
Експерти от КНСБ сигнализират, че в България няма ясен протокол
Коментари Харесай

Експерти от КНСБ: Няма ясен протокол кога си контактен

Експерти от КНСБ алармират, че в България няма явен протокол за това по кое време си и по кое време влиза в действие. Основно казусът визира работодателите и служащите.
" Има забавен проблем сега - няма предписание по кое време си контактен. Ние си мислим, че сме контактни, когато сме общували по един или различен метод със инфектиран. В другите страни този въпрос е ясно организиран - би трябвало да си бил в едно помещение, на по-малко от метър, в продължение на 15 минути. България няма подобен протокол и хората не могат да претендират, че са били контактни ", изясни специалистът по трудово право в Тодор Капитанов пред Българска национална телевизия.
 Правата ни по време на карантина Правата ни по време на карантина
Какви са правата ни по време на карантина? Какво да чакаме от работодателя си и по какъв начин да реагираме? Съвети даде специалистът по трудово прочие..
Какво значи " самоизолирал се " или " самокарантинирал се "? Това няма правна стойност, тъй като без лекарска диагноза не можете да претендирате нито за болничен, нито за обезщетение от шеф, продължи той.
До момента към този момент компаниите би трябвало да имат направени два ясни механизма на деяние : Както по време на диагностициране на служащ, по този начин и по време на неговото връщане в работната среда би трябвало да има проект за сигурност на другите чиновници във компанията, акцентира Капитанов. Вместо това неяснотите карат работодатели от цялата страна да ни питат " Какво да вършим ". Сигналите в КНСБ са десетки.
Основният проблем е по какъв начин да се регистрира карантината , сподели пред БНР националният секретар по сигурност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов
" Работник, който се усеща зле - обажда се сутринта на персоналната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат персоналните лекари за издаване на посоки. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен след издаване на теста, след определяне на заболяване с Covid-19 , каквито са напътствията на Министерството на здравеопазването.
 Почти 8% от административните съдии са с Covid-19 или под карантина Почти 8% от административните съдии са с Covid-19 или под карантина
Общо 64 души са съдиите и правосъдните чиновници в системата на административното правосъдие, които са с Covid-19 или са под карантина...
Двата дни обаче, в които той чака, в действителност са висящи . Тоест персоналният доктор по тази заповед би трябвало да издаде болничен от деня на определяне на болестта. А първите два дни? Какво се случва с тях? ", пита Атанасов.
Според синдикалиста болничният лист би трябвало да се издаде от деня, в който работещият е ориентиран, даже и устно към правене на PCR тест, в противоположен случай има риск да бъде уволнен за отсъствие на работа :
" Тоест, в случай че работодателят реши да съблюдава изцяло разпоредбите, може даже да ме уволни по тази причина, че не съм се явил два дни, в които аз действително съм бил болен, на работа. Тук не е ясно и кои са в действителност контактните лица. По какви правила става това ? ", попита още Атанасов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР