Експерти от “ и от неправителствения сектор започват работа върху

...
Експерти от “ и от неправителствения сектор започват работа върху
Коментари Харесай

ПП разработва стратегия за ранното детство заедно с неправителствения сектор


Експерти от „ “ и от неправителствения бранш стартират работа върху Стратегия за ранното детство. Те ще предложат готовия документ на изпълнителната власт, без значение от коя политическа мощ е излъчена тя. Това стана ясно от среща сред експертния съвет по обучение на Политическа партия и представители на организации с богат опит в областта на децата, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия.

В Министерството на образованието и науката (МОН) е създадена Национална рамка за качество на образованието и грижата в ранна детска възраст, която ще бъде взета поради при правенето на стратегическия документ, означи акад. – зам.-председател на парламентарната Комисия по обучение и просвета в 48-ото Народно събрание. Преди години национална работна група към МОН е изготвила първичен план на тактика за ранното детско развиване, който също може да се употребява, напомни изпълнителният шеф на фондация „ За нашите деца “ Иванка Шалапатова.

Участниците в срещата споделят мнението, че бъдещата тактика би трябвало да почива върху холистичния принцип – т.е. да преглежда ранното детско развиване в целокупност с неговите здравни, обществени, просветителни, прочувствени и други аспекти.

Много значим въпрос, обвързван с първите няколко години на детето, е съществуването на сложно готови експерти, които да осъществят сходна тактика. Обмисля се основаването на бакалавърска стратегия по ранно детско развиване. „ Холистичният метод може да се обезпечи, като в нейния образователен проект се включат дисциплини от другите сфери, които засягат всички страни на ранното детско развиване. Тези разнообразни дисциплини могат да се четат от преподаватели от разнообразни университети “, посочи акад. Денков.

Първите бакалаври по ранно детско развиване ще излязат от университетите най-рано след пет-шест години. Междувременно може да се провежда спомагателна подготовка на приключилите начална и предучилищна педагогика. Те могат да бъдат готови за една-две години и да влязат в детските ясли като педагогичен експерти. Може да се намерения и за въвеждането на статута на помощник-учителите със приблизително обучение, чиято подготовка да се организира в последната степен на междинното обучение, добави акад. Денков.

Неправителственият бранш предлага да се обезпечат патронажна грижа за фамилии с деца в ранна възраст, както и ранна намеса при деца със усложнения. Необходимо е също колкото може повече родители да бъдат подтиквани да изпращат децата си в ясли.

Политическа партия ще продължи да работи за по-добра организация и съгласуваност на грижата за децата в най-ранната им възраст – значима, само че и сложна задача поради нуждата от присъединяване на голям брой разнообразни институции. На базата на бъдещата ясна Стратегия за ранното детство ще се разработят закони и подзаконови нормативни документи, ще се обезпечи съответно финансиране и подготовка на експерти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР