Експерти от френския град Ница и Пловдив ще обменят опит

...
Експерти от френския град Ница и Пловдив ще обменят опит
Коментари Харесай

Ница и Пловдив заедно по пътя към ЮНЕСКО

Експерти от френския град Ница и Пловдив ще обменят опит в областта на реставрацията и опазването на културните полезности. В момента и двата града аплайват за регистриране в листата на Световното недвижимо културно завещание към ЮНЕСКО.

Пловдив

С Голямата и Малката базилики Пловдив към този момент е в индикативната листа на ЮНЕСКО. В нея попада и френският град Ница.
Америк Жоди, представител на задачата " Ница международно културно завещание " в Пловдив: " Град Ница сега построява кандидатурата си за ЮНЕСКО върху един обект, който е доста необятен, просторен – остарелият и новият град Ница. Главно неговото развиване от 18-и век с помощта на туризма. Става дума за огромен брой здания. "
Най-голямото благосъстояние на Голямата базилика в Пловдив са разкритите над 2000 квадратни метра мозайки. Други 800 квадратни метра са демонтирани и реставрирани. Предстои да бъдат експонирани на терен.
Америк Жоди, представител на задачата " Ница международно културно завещание " в Пловдив: " Невероятно е, че сходен тип мозайки са непокътнати в такова положение и с такова качество. Важното оттук нататък е да се направи един приспособен метод за презентацията, с цел да може тя да стигне до допустимо най-широк кръг от аудитория. " Елена Кантарева, художник реставратор: " Предстои да подготвим по този начин нареченото номинационно досие. Това е дълъг развой. Ще отнеме към година и половина, с цел да продължим нататък. "
Бившият френски сенатор Ив Дож е измежду специалистите, които оказват помощ с опита си за изработването на настояща законова рамка за запазване на културното завещание в България.
Пиер Гийме, културен аташе: " В България има някои извънредно красиви квартали и монументи на културата, които стартират постепенно да изчезват, и по тази причина е нужно доста навременно деяние. Бившият сенатор Ив Дож, представяйки закона във Франция, който преди 20 или 30 години е бил в основата на опазването на културното завещание, идва тук с концепцията да се стигне до нещо качествено и приспособено, по отношение на българския случай.
На открита галерия край разкопките на Форума на Филипопол пловдивчани могат да видят част от обектите, с които Ница кандидатства, с цел да стане част от Световното културно завещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР