Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална

...
Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална
Коментари Харесай

След проверка: Поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ „Бобов дол“

Експерти от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в града направиха инспекция по сигнал от риболовци за замърсяване на водите на река Струма, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за село Покровник. След обход в региона на сектори с обща дължина към 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са открили, че водите са мътни, със характерен сиво-черен цвят, а източникът е Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Замърсяването на Струма е станало посредством река Разметаница, десен приток на река Джерман, която е ляв приток на река Струма в която се заустват отпадъчни води от активността на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД.

Дружеството е титуляр на Комплексно позволение, според което може да зауства в река Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са нечисти от заустване на отпадъчни води от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, с извънредно високо наличие на замърсители.

Извършено е контролно пробонабиране на двете места на заустване, според разрешителното, а точно: пункт №1 - заустване от водоотвеждащ канал след ПС избистрени води в река Разметаница и Пункт №2 - заустване от водоотвеждащ стоманобетонен канал след разпределителна шахта - площадка за утаяване на отпадъчни води, ситуирана на територията на ППС „ Черно езеро “ в река Разметаница.

След приемане на резултатите ще бъдат подхванати дейности по подготвеност за ангажиране на административно - наказателна отговорност Междувременно Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) към Министерство на околната среда и водите е почнала преразглеждане и актуализиране на комплексното позволение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ поради открито редовно замърсяване на съображение на Закона за запазване на околната среда.

„ Целта на процедурата е въвеждане на нови условия и условия в разрешителното, които да подсигуряват съблюдаване на нормите, а настояването към Изпълнителна агенция по околна среда е отправено от контролиращите звена на Министерство на околната среда и водите - Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейновата дирекция в Благоевград “. Това сподели вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов откакто през вчерашния ден изненадващо посети Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Република “.

Той посочи, че през годините персонално е подавал голям брой сигнали поради излъчвания от комина на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ без сероочистваща апаратура и постоянно получавал еднакъв отговор от Регионална инспекция за опазване на околната среда - че заради зародила повреда се е наложило потреблението на този комин.

Министър Сандов напомни, че против доста Топлоелектрическа централа в България има значително сигнали от жители за замърсяване на околната среда, правят се непрекъснато и инспекции от институциите.

„ България има наказателни процедури от Европейска комисия, свързани с активността на Топлоелектрическа централа. Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург във връзка с наднормени равнища на серен диоксид в региона на Гълъбово. Затова ние ще предприемем дейности против замърсителя “, безапелационен е министърът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР