Експерти от австралийския аналитичен център Пробив - Национален център за

...
Експерти от австралийския аналитичен център Пробив - Национален център за
Коментари Харесай

Учени прогнозират глобално затопляне с над 1,5 градуса до 2030 г.


Експерти от австралийския изчерпателен център " Пробив - Национален център за възобновяване на климата " стигнаха до заключението, че до 2030 година световното стопляне ще надвиши 1,5 градуса по Целзий и ще бъде последвано от необратими каскадни промени в климата и международните естествените системи, заяви Българска телеграфна агенция.

Това сочат данните от отчета на организацията, оповестен във вторник.

" Критичните точки, след които последствията от световното стопляне са необратими, към този момент са минали за такива значими системи на планетата като арктическия лед, ледниците на Гренландия и морето Амундсен в Западна Антарктида, тропическите гори в източната част на Амазонка и коралови рифове.  До 2030 година светът ще премине границата на повишение на общата температура на планетата с 1,5 градуса по Целзий, последвано от каскадно изменение на климата, което ще аргументи доста по-сериозно стопляне и темпото му ще се форсира, " написа в отчета.

Според австралийски специалисти климатичната система на Земята " към този момент претърпява фрапантни промени " - последици, за които светът не е подготвен. " Целта от 1,5-2 градуса по Целзий в никакъв случай не е била и явно и в този момент не е гаранция за сигурност. Ограничаването на стоплянето до 1,5 градуса по Целзий няма да ни избави от последствията от изменението на климата. За да защитим хората и естествените системи на света, стоплянето би трябвало да е много под 1 градус по Целзий, евентуално не повече от 0,5 градуса по Целзий ", акцентират специалистите в отчета. 

През 2019 година специалистите на центъра обявиха, че до 2050 година междинната температура на въздуха ще се увеличи с три градуса по Целзий, което ще докара до разрушение на ледената завивка, тежка суша и загиване на дървета в тропическите гори на Амазонка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР