Експерти от администрацията ще обработват документите и в почивните дни,

...
Експерти от администрацията ще обработват документите и в почивните дни,
Коментари Харесай

Важно! Община Благоевград удължава срока за прием на заявления по програмата за саниране

Експерти от администрацията ще обработват документите и в почивните дни, с цел да могат да бъдат обхванати допустимо най-вече претенденти

Сдруженията на притежателите в Благоевград могат да подават заявки за саниране на многофамилни жилищни здания по Националния проект за възобновяване и резистентност до 15 май (включително). Това разгласи на конференция кметът Илко Стоянов, като разясни, че макар посочения период общинска администрация няма да върне нито един претендент, ако входира документите до 30 май 2023 година

„ Най-напред желая да благодаря на всички поданици на Благоевград, които се включиха в самия развой. Без тях няма по какъв начин да има резултат, още повече хората участваха със лични финансови средства. До края на вчерашния ден, когато изтече в началото оповестеният краен период, са подадени 66 броя заявки. Въпреки това и сега външни реализатори не престават да изготвят енергийни паспорти. Оказа се, че при съществуване на подобен огромен размер от работа, има липса на задоволително потенциал от хора в страната - енергийни и механически инспектори. Като кмет считам, че съм задължен да се съобразя с тази обстановка и да направя всичко, което е по силите ми, с цел да дадем опция на повече хора да аплайват “, съобщи кметът Илко Стоянов.

Той разясни, че 100% от документите, входирани до 15 май ще бъдат обработени и предадени за оценка в Министерство на регионалното развитие. В същото време заявките, постъпили след горепосочената дата ще бъдат одобрявани, като администрацията ще направи всичко допустимо всяко едно от тях също да бъде подадено за оценка в министерството в одобрените периоди на национално равнище.

За задачата специалисти от Община Благоевград ще работят непрестанно, в това число през почивните дни.

„ Смятам, че с общи старания ще успеем да се оправим и да подадем всички входирани документи. Затова приканвам Сдруженията, които са стартирали процедурата по подготовка да не се отхвърлят, а да опитат да завършват процеса допустимо най-скоро и да подават заявките си “, сподели още Стоянов.

Той акцентира, че следва да започва и вторият стадий от
Програмата, който планува съфинансиране от страна на притежателите на парцели в размер на 20 %.

„ Добрата вест е, че тук са планувани така наречен Еско контракти, които ще дадат опция на хората да разчитат на компании, подготвени да платят съответните 20 % при изискване средствата да бъдат възобновени при осъществени икономии от ел. сила. Т.е. Еско компаниите са освен един сътрудник, само че и поръчител за качествено осъществяване при саниране, тъй като те ще могат да възстановят парите си само, при положение на реализирани високи резултати на енергийна успеваемост. Иначе казано процесът ще бъде следен от Община, от Сдруженията на етажната благосъстоятелност и от самите Еско компании . Ще има разлика в качеството сред първото и второто саниране. Това е нещото, което можем да реализираме дружно “, разяснява още Стоянов.

Той разясни, че в Община Благоевград има подадени заявки с изключение на за огромни многофамилни жилищни здания, по този начин и за по-малки кооперации.

За Благоевград за първия стадий по програмата за саниране са планувани 50 млн. лв..

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР