Експерти не виждат смисъл от нов орган за пътна безопасност

...
Експерти не виждат смисъл от нов орган за пътна безопасност
Коментари Харесай

Експерти не виждат смисъл от нов орган за пътна безопасност

Експерти не виждат смисъл от нов орган за пътна сигурност Монтирането на колани в рейсовете, които не са оборудвани с такива, е невероятно и даже рисково. Това съобщи Христо Радков от Българското обединяване на водачите в предаването „ Кой приказва “ на „ Дарик “, в което четирима специалисти дискутираха проблемите на пътната сигурност, попаднали в публичния фокус след злополуката в Своге.

Любка Маринова от Асоциацията на потърпевшите при произшествия уточни обаче, че коланите понижават контузиите и жертвите при пътни произшествия.
 
Създаването на ново звено за пътна сигурност, оповестено в деня след случая, е лишено от смисъл, посочи специалистът Алекси Стратиев. По думите му изказванието, че отговорността е размита не дава отговор на истината. Задълженията на институциите са регламентирани в законите, въпросът е, дали се съблюдават, добави той.
 
Крайно време е институциите в България да поемат отговорност за пътните произшествия, счита ръководителят на Съюза по автомотоподготовка Йонко Иванов. Според него акцентът би трябвало да се сложи върху задължението на страната да се построяват безвредни пътища.
 

Законът за придвижване по пътищата е най-неспазваният закон в България, акцентира Алекси Стратиев, който е някогашен шеф на КАТ-Пътна полиция. " Тотално занемаряване на всички правила. От там вървят нещата, защото в закона има отговорности както за институциите, по този начин и за всички участници в придвижването. Нито една от страните не ги съблюдава ", сподели той.-->
 
Законът не се познава добре, съобщи и Любка Маринова от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. " Тези, които работят с тези закони, се оказа, че не ги познават. Защото не може да твърдиш, че коланите в рейсовете не са наложителни, когато в член 137 ясно е казано, че в рейсовете, които имат фабрични колани, те би трябвало да се употребяват ", изясни тя.
 


Що се отнася до законовите ремонти за наложително съоръжение на всички рейсове и микробуси с колани, Христо Радков от Българското обединяване на водачите съобщи, че преоборудването е невероятно. " Искаме да попитаме тези, които желаят да бъдат въведени наложително, дали в миналото са инсталирали или демонтирали седалка на рейс, тъй като когато извършите това, ще разберете, че когато той фабрично не е оборудван с колани, методът да го сложат е, че може да го постави единствено компанията производител и никой различен. Никой по-късно не може да го сертифицира ", сподели той.
 Експерти
Любка Маринова подсети, че успеваемостта на коланите за понижаване на жертвите и контузиите при пътни катастрофи е потвърдена. " В последните 25 години коланите са избавили 300 000 живота в високомоторизираните страни ", сподели тя.
 

Акцентът би трябвало да се сложи върху задължението на страната да се построяват безвредни пътища, счита ръководителят на Съюза по автомото подготовка Йонко Иванов. " В днешния ден, когато новите технологии навлизат на всички места, най-голямото обвързване на хората, които конструират пътищата, е да бъдат безвредни пътищата. И не се разчита толкоз на опциите на водача, а се разчита на опциите на безвредния път и на безвредните коли ", сподели той.
 

След злополуката на 25 август, при която починаха 17 души, държавното управление разгласи, че основава нов орган за пътна сигурност - концепция, стартирана от Института за пътна сигурност. Експертите участници в полемиката в предаването " Кой приказва ", са на мнение, че основаването на нов орган е ненужно и няма да реши проблемите. " За размиването на отговорностите не е тъкмо по този начин. В закона доста тъкмо са избрани отговорностите на Министерство на вътрешните работи, на Министерство на регионалното развитие, на Министерството на превоза и по този начин нататък, въпросът е дали ги съблюдават ", съобщи Алекси Стратиев.
 

Експертите по пътна сигурност показаха, че държавните органи би трябвало да си свършат работата и да приключат следствието на злополуката в Своге, а осъществяването на паралелни следствия не е правилно и част от изнесените данни са неточни и заблуждаващи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР