Експерти на Световната здравна организация предупредиха, че повтарянето на подсилващите

...
Експерти на Световната здравна организация предупредиха, че повтарянето на подсилващите
Коментари Харесай

СЗО: Повтарянето на бустерни дози срещу COVID-19 не е работеща стратегия

Експерти на Световната здравна организация предизвестиха, че повтарянето на подсилващите дози от известните до момента ваксини против COVID-19 не е жизнеспособна тактика против новите разновидности на вируса, заяви вестник "Гардиън ".

Техническата консултативна група на СЗО за състава на имунизацията против COVID-19 (TAG-Co-VAC) съобщи: "Стратегия за имунизация, учредена на повтарящи се подсилващи дози от истинския набор ваксини, е малко евентуално да бъде подобаваща или устойчива. Необходими са и би трябвало да бъдат създадени ваксини против COVID-19, които имат огромно влияние върху предотвратяването на инфекцията и предаването ѝ, в допълнение към предотвратяването на тежки болести и гибел ".

Групата съобщи, че може да има потребност от актуализиране на съществуващите ваксини, с цел да бъдат ориентирани по-ефективно към нововъзникващите разновидности на ковид като Омикрон, и прикани за създаването на нови ваксини, които освен да защищават хората, заразили се с COVID-19, от тежко протичане на болестта, само че и да предотвратяват по-добре заразяването с вируса.

В отчет на Групата се предлага също по този начин разработчиците на ваксини да се стремят да основават ваксини, които "предизвикват необятни, мощни и дълготрайни имунни реакции, с цел да се понижи нуждата от поредни подсилващи дози ".

Докато бъдат създадени нови ваксини, групата съобщи, че "може да се наложи да се актуализира съставът на актуалните ваксини против ковид ".

По данни на СЗО сега по света се работи по 331 кандидат-ваксини.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР