Експерти на РИОСВ, съвместно с Регионална лаборатория -Велико Търново към

...
Експерти на РИОСВ, съвместно с Регионална лаборатория -Велико Търново към
Коментари Харесай

Отриха мъртва риба в река Златаришка във Великотърновско

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда, взаимно с Регионална лаборатория -Велико Търново към Изпълнителна организация по околна среда, направиха инспекция на река Златаришка по отношение на подаден сигнал на 22 август за съществуване на умряла риба в региона на моста, който е наоколо до ПГМСС „ Никола Златарски “ в Златарица.
 РИОСВ-Велико Търново
При инспекцията на място е открито, че водата в реката е нараснала равнището си след проливния дъжд на 21 август вечерта в Елена и Златарица. Тя е със зеленикав цвят, мътна и с миризма, присъща при органични разлагания.

Констатирани са единични екземпляри дребна умряла риба в реката, оповестиха от екоинспекцията. Въпреки увеличеното количество вода в реката не престават да се следят застойни сектори, в които застояват увлечените от водното течение екземпляри риба.
 РИОСВ-Велико Търново
От представител на Регионална лаборатория са взети водни проби от реката , на моста наоколо до ПГМСС „ Никола Златарски “, като измерените индикатори за качеството на водата демонстрират следните стойности - рН - 7,39, разперен О2 - 0,2 мгО2/л, наситеност с О2 3,0%, температура - 27,0оС и електропроводимост - 1151 µS/см.

На 23 август е открито, че заморът на риба е забележителен спрямо предходния ден, което е предстоящо, заради обстоятелството, че във водата няма съществуване на О2 , мътна e и оттокът е понижен.
 РИОСВ-Велико Търново
От получените резултати може да се заключи, че в резултат на падналия пороен дъжд, идващ дълготрайно засушаване и маловодие, от речното легло с придошлите води са вдигнати остарели отсрочения и обраствания.

Високите температури на въздуха и водата спомагат за процесите на бързо разложение и неприятна миризма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР