Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в

...
Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в
Коментари Харесай

Фекални води и мъртва риба в Камчия

Експерти на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Шумен, на Басейновата дирекция " Черноморски регион " /БДЧР/ във Варна и на Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда направиха инспекция на река Камчия, във връзка със сигнал за умряла риба във водите ѝ, които са имали черен цвят, оповестиха от екоинспекцията.

След осъществен оглед по течението на реката, в наличието на подателя на сигнала, съгласно който, вероятен източник на замърсяването е свиневъден комплекс в село Радко Димитриево, е открито съществуване на мъртва риба в река Голяма Камчия, сред селата Янково и Желъд.

При обхода на региона на животновъдното дружество е усетена остра миризма на свински фекалии. Експертите на РИОСВ-Шумен са огледали и региона към жп линията, преминаваща под лагуната на животновъдния комплекс. Те са установили съществуването на тръба, вкопана под равнището на терена, на към три-четири метра преди жп линията, с край - в бетонов канал, предопределен за отклоняване на води. Бетоновата част от канала е била цялостна с вода в черен цвят и без дебит на отпадъчни води.

Дадено е наставление на свинекомплекса - за показване на подробна скица на канализационната му мрежа. Изпратено е писмо до община Шумен - за изследване на произхода и предназначението на тръбата, а също и до ОДБХ-Шумен - за даване на информация по подготвеност.

За сходни нарушавания Законът за водите планува наказания в размер от 2000 лева до 10 000 лв.. Взети са общо шест водни проби от специалистите на екоинспекцията по поръчка на БДЧР. Резултатите от разбора им ще бъдат оповестени в допълнение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР