Експерти на ООН призоваха за спешно репатриране на деца от

...
Експерти на ООН призоваха за спешно репатриране на деца от
Коментари Харесай

ООН настоя за спешно репатриране на децата от лагерите в Сирия

Експерти на Организация на обединените нации приканиха за незабавно репатриране на деца от Североизточна Сирия, които са арестувани там към този момент пета година.

Те обявиха, че децата в конфликтните зони би трябвало да бъдат предпазени, а не наказвани.

" Много деца навлизат в петата си година на задържане в Североизточна Сирия, откогато са били арестувани от фактическите управляващи след рухването на Багуз при започване на 2019 година ", обявиха специалистите.

От 2019 година насам повече от 25 страни са репатрирали свои жители от сирийските лагери за задържане.

Западните страни, обаче, не са склонни да върнат вкъщи свои жители и членове на фамилиите им, обвинени в принадлежност към терористичната формация ДАЕШ/ИДИЛ в Сирия, заяви Анадолската организация.

Експертите обявиха, че в двата най-големи затворени лагера за дами, девойки и млади момчета - Ал-Хол и Родж - към момента се намират към 56 000 души, в това число 37 000 задгранични жители.

Повече от половината от популацията в тези лагери са деца, като 80 % от тях са на възраст под 12 години, а 30 % са на възраст под 5 години.

Има и над 850 момчета, лишени от независимост в затвори и други центрове за задържане и " рехабилитация " в цяла Североизточна Сирия.

" Масовото задържане на деца в Североизточна Сирия за това, което родителите им може да са направили, е ужасяващо нарушаване на Конвенцията за правата на детето ", обявиха специалистите.

Конвенцията не разрешава дискриминирането и наказването на деца въз основа на статута, активността, изразените отзиви или убеждения на техните родители./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР