Експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в

...
Експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в
Коментари Харесай

ООН призова за хуманитарно прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Експерти на Организация на обединените нации приканиха за филантропично преустановяване на огъня в Газа. Според тях, времето изтича за палестинците в анклава, които се намират в " сериозен риск от геноцид ". Убитите от израелски удари палестинци към този момент са над 9000. Тази вечер израелската войска разгласи, че е обкръжила град Газа от всички страни и работи вътре в града. Втори ден пропускателният пункт Рафа е отворен. През него на египетска територия минаха над 500 чужденци, включително и български жители.

Израел удари региона на пропускателния пункт Рафа, където стотици чакат да преминат през втория ден от отварянето му. Пропускат се ранени, чужденци и хора с двойно поданство.Над 500 жители с непознати паспорти към този момент са на египетска територия в това число 36 души - български жители и техните фамилии, оповестиха от Министерството на външните работи. Сред тях е и Аля ал Шарафи със брачната половинка си Сали и дъщеричката им Сийка на 4 години. Къстена е на баба си, която към този момент е разговаряла от София със сина си, който е в Кайро.

" Добре са, удовлетворен е, бил е на заседание в посолството, по-късно са им дали визи на тези които нямат визи за България - членовете на българските фамилии, взел е виза за жена си и в този момент чакат да видят какво ще се реши за евакуацията ".



В изумения от втори израелски удар бежански лагер Джабалия продължиха да търсят оживели. Според палестински данни,загиналите тук са минимум 195.Според израелските военни, цел на офанзивата е бил почитан пълководец на Хамас.

" Убиват палестински деца, къде е целият свят? Спасете ни! Умират деца, заклевам се, умират деца! Кълна се, че тук няма водачи на Хамас. Кълна се в Бог, умират дами и деца ", сподели Амер Абу Ал Кумсан, жителка на лагера " Джабалия ".

Израелската сухопътна интервенция в северната част на Газа продължава дружно с удари по въздуха. Армията към този момент е директно на територията на град Газа и го е обкръжила от всички страни.



" Израелските отбранителни сили приключиха обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация Хамас ", сподели Даниел Хагари, представител на армията на Израел.

Израелски военни инженери започнаха с разрушаването на тунели на " Хамас " в елементи от линията Газа, които са минали под контрола на армията. За задачата се употребяват разнообразни типове роботи и експлозиви. Унищожени са към 100 тунела. Високопоставен израелски офицер съобщи, че армията разрушава входовете на подземните коридори и маршрутите, водещи по-нататък, трансформирайки тунелите в " зони на гибелта ". В същото време военното крило на " Хамас " заплаши, че Ивицата Газа ще бъде " проклинание " за Израел, като предизвести, че бойците, които нахлуят в нея, ще се върнат вкъщи " в черни чували ".



Според изданието " Политико ", администрацията на президента Байдън счита, че израелският министър председател има лимитирано време на поста си. Вътрешните упования са, че Нетаняху евентуално ще издържи няколко месеца или най-малко до момента в който завърши ранната фаза на военните дейности на Израел в Газа.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР