Експерти на Международната агенция по атомна енергия са открили следи

...
Експерти на Международната агенция по атомна енергия са открили следи
Коментари Харесай

Откриха следи от уран в таен склад в Техеран

Експерти на Международната организация по атомна сила са разкрили следи от уран в проби, взети от "таен склад за атомни материали " в Техеран, съобщи Ройтерс, цитирайки двама неназовани дипломати. Проверката е била осъществена по апел на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

В момента МААЕ изследва произхода на урановите частици и е поискала от Иран пояснение за тях. Според дипломатите обаче Иран не е направил това, изостряйки още повече напрежението сред Вашингтон и Техеран.

Ройтерс напомня, че в тирада пред Организация на обединените нации още преди една година Нетаняху, който е гневен съперник на нуклеарното съглашение на международните сили с Иран, прикани МААЕ да инспектира неотложно този скришен склад в Техеран. Според изказванията на Нетаняху, представени от ТАСС, там са били съхранявани "15 контейнера, всеки от които може да съдържа нуклеарни материали и съоръжение - общо 300 тона материали ". По-късно тези контейнери били преместени оттова.

При осъществената ревизия през април тази година били открити следи от уран във взетите проби. Уранът обаче не бил обогатен до ниво, задоволително за произвеждане на нуклеарно оръжие. Според един от неназованите дипломати има "множество вероятни пояснения " за откритите на обекта уранови следи. Възможно е те да са останки от материали или действия, предхождащи съглашението от 2015 година или от по-скоро.

Засега нито МААЕ, нито иранските управляващи са коментирали изнесената информация.

Намиращият се в Техеран изпълняващ длъжността шеф на МААЕ Корнел Ферута прикани през днешния ден Иран за "пълно съдействие " с външните инспектори. При визитата си там той е бил осведомен за последните стъпки на Иран по последователно отменяне на уговорките си по нуклеарната договорка, откакто Съединени американски щати се изтеглиха от нея, съобщи ДПА.

Ферута е разискал с ирански публични лица продължаващата инспекционна активност на МААЕ в страната за да се удостовери, че всички нуклеарни действия там са извънредно за мирни цели.

"Директорът Ферута акцентира, че се изисква цялостно и навреме съдействие " от страна на Иран, се споделя в известие от централата на МААЕ във Виена, без да се прецизира какво съдействие сега не е налице.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР