Експерти на КНСБ обсъдиха проектобюджета на Пловдив за 2022 г.

...
Експерти на КНСБ обсъдиха проектобюджета на Пловдив за 2022 г.
Коментари Харесай

КНСБ иска 10% увеличение на заплатите в общината

Експерти на КНСБ разискаха проектобюджета на Пловдив за 2022 година с представителите на локалната власт, дъобщиха от синдиката.

На срещата е бил подложен въпросът за актуализиране на възнагражденията на работещите в община Пловдив, общинските и делегираните действия.

На база извършените диалози с локалната власт съответни параметри, заложени в проектобюджета на града са:
Възнагражденията на чиновниците в общинската администрация ще бъдат нараснали приблизително с 10 %, считано от 01.04.2022 година Критерият за установяване самостоятелните размери на нарастването ще бъде поставената оценка на всеки чиновник на база извършената атестационна процедура. Във връзка с това нарастване би трябвало да се уточни, че то няма да бъде обвързвано със редуциране на личния състав. Повишението на заплатите става факт с помощта на постигнатия временен излишък в общинския бюджет за миналата 2021 година, както и приходите от локални действия. Възнагражденията на работещите във всички шест региона на община Пловдив ще бъдат нараснали приблизително с 10 %, считано от 01.04.2022 г. Относно възнагражденията на работещите в общинските предприятия на град Пловдив и Пловдивски общински инспекторат – те също ще бъдат увеличени приблизително с 10 %, считано от 01.04.2022г. Единственото изключение при нарастването на възнагражденията, което ще се допусне е за работещите в Оперативна програма „ Градини и паркове “ – Пловдив, където нарастването ще бъде приблизително с петнадесет %, като източници на финансиране са локални доходи и събираната такса боклук. Причина за това изключение е ниското равнище на възнаграждение и компликациите за набиране на работна ръка. Местната власт планува редуциране на щата в част от общинските предприятия, като следва да бъдат съкратени само незаети щатни бройки. Съкращение на работещи чиновници не се планува. На срещата бе разискван и въпросът за трудовите хонорари на работещите в детско и учебно опазване на здравето в община Пловдив. Предстои след приемане на проектобюджета на общината да бъдат обновени и техните хонорари. Процентът за нарастване на заплатите на тази категория работещи ще бъде приблизително петнадесет %. Относно работещите в обществената сфера – от 01.01.2022 годината, с влизане в действие на Наредбата за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет, възнагражденията им към този момент са обновени, според условията на наредбата. След идното повишение на минималната работна заплата от 01.04.2022 година и ролята й на база за пресмятане на трудовите хонорари на тези чиновници, се планува ново актуализиране. Средствата за това идно ново нарастване са планувани в проектобюджета.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР