Експерти на Басейновата дирекция Черноморски район - Варна (БДЧР), и

...
Експерти на Басейновата дирекция Черноморски район - Варна (БДЧР), и
Коментари Харесай

Изследват водите за теч от заседналия кораб край Камен бряг ...

Експерти на Басейновата дирекция " Черноморски регион " - Варна (БДЧР), и Регионалната лаборатория (РЛ) към Изпълнителната организация по околната среда през днешния ден направиха инспекция и пробонабиране с катер на Дирекцията " Морска администрация-Варна ", по сигнал за приключване на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен транспортен съд " Vera Su ". Това оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).



По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води .

Първата е до кораба - в посока намерено море, а втората - пред носа на плавателния съд, където е хипотетичното приключване на товара.
Експресните проби за индикатори - pH, разперен О2, не регистрират отклоняване от нормите.

На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При инспекцията на място не е открита опалесценция и следи от нефтопродукти в морето към кораба.



Съгласно получената досега информация за химическия състав на товара, значимо е да се откри дали има превишения в стойностите на индикаторите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от разбора на пробите биха удостоверили дали има замърсяване в морето, допълват от Министерство на околната среда и водите.

РЛ-Варна има подготвеност да обработи водните проби от през днешния ден незабавно, тъй че те да бъдат оценени и оповестени на институциите и необятната общност във допустимо най-кратък период. БДЧР ще продължава да следи положението на водите в Черно море в региона на заседналия транспортен съд и има подготвеност да предприеме всички ограничения, според компетенциите си, за попречване на екологични вреди при започване на последващите aварийно-спасителни дейности.

По-рано през днешния ден стана ясно, че заседналият товарен транспортен съд край Камен бряг леко се е наклонил през нощта.



Вчера не съумяха да го изтеглят. На място трябваше да пристигна плаващ кран, който да го разтовари. В момента се работи по авариен проект за решение на казуса, осведоми NOVA.

Големите терзания са, че товарът от азотни торове може да докара до екокатастрофа в региона. Според управляващите заплаха на този стадий няма.

Очаква се и утежняване на атмосферните условия, което в допълнение може да забави акцията по изтеглянето на кораба.

Корабът плава под панамски байрак, който транспортира торова, заседна преди няколко дни край крайбрежията на местността " Яйлата " до каварненското село Камен бряг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР