Експерти коментираха очакванията, че проектът АЕЦ "Белене" може и да

...
Експерти коментираха очакванията, че проектът АЕЦ "Белене" може и да
Коментари Харесай

Ще отложи ли България проекта АЕЦ Белене?

Експерти разясниха упованията, че планът АЕЦ "Белене " може и да не се случи. Има опция бъдещата втора атомна електроцентрала въобще да не е там, а в Козлодуй.

"Публикувана е за обзор новата енергийна система на Република България до 2030 година с прогноза до 2050. Има известно отсрочване на нова атомна централа. Трябва да има нова атомна централа, въпросът е да е на Козлодуй или Белене ", сподели Атанас Тасков.

Той разяснява, че преди дни се е обадил персонално на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която му споделила, че нейни думи по отношение на АЕЦ "Белене " са погрешно интерпретирани в медиите.

"Площадката "Белене " си остава. Към днешна дата има удостоверение за градежа ", акцентира Тасков.

И добави, че по-скоро за нова централа може да се случи на площадката на Козлодуй.

Експерт от Българска академия на науките обаче подсети, че НЕК няма позволение да придвижва плана АЕЦ Белене. Освен това не би трябвало да се забравяло и за сеизмичния терен на Белене. Той счита, че няма поредна политика от страна на държавното управление. Отправи и рецензия към Петкова, че не дава отговор на писмата на специалисти, които я питат за плана "Белене ".

Тасков обаче не се съгласи, че площадката е рискова.

"По време на Тройната коалиция ние извикахме сеизмолозите. Акад. Тодор Николов сподели – там, където има разлом, там има проблеми. На площадката "Белене " няма разлом ", изясни енергийният специалист.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР