Експерти към Централната избирателна комисия (ЦИК) извършиха довереното изграждане на

...
Експерти към Централната избирателна комисия (ЦИК) извършиха довереното изграждане на
Коментари Харесай

Успешно приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера за машините

Експерти към Централната изборна комисия (ЦИК) направиха довереното създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на балотажа на локалните избори на 5-ти ноември. Изграждането се извърши в следена среда, предоставена от Министерството на електронното ръководство (МЕУ).

В процеса участваха представители на четири парламентарно показани партии. Процедурата се наблюдаваше от експерти на Държавна организация „ Национална сигурност " (ДАНС) и се излъчи онлайн в зала „ Партер " на МЕУ.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната квитанция на машината и на всяка бюлетина, е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C. Софтуерът е заключен с ключ, който е формиран от три разнообразни пароли на трима от членовете на ЦИК на преносим компютър на ЦИК. Никой различен, с изключение на членовете на комисията, няма достъп до ключа.

По-късно четирима от общо дванадесет, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и обединенията, регистрирани за присъединяване в изборите, одобриха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване.

Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции - МЕУ, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) показаха пред партиите главните заключения от досегашната си активност по процеса по засвидетелствуване на машините. БИС прави оценка сходството на машините за гласоподаване с условията за валидността и достоверността на документите, БИМ прави оценка на хардуерната настройка, до момента в който задачата на МЕУ е да оцени сходството на машините, по отношение на функционалността на софтуера и сигурността на информацията, която се вкарва, обработва, съхранява и извежда от устройството.

В наличието на специалисти към ЦИК представителите на партиите и обединенията получиха в предпазена среда цялостен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване. Процедурата продължава и сега, а присъстващите получават, също по този начин, и отговори на сложени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде употребен на втория тур на локалните избори. След приключването на процедурата всички употребявани за прегледа на кода носители на информация ще бъдат унищожени от представители на ДАНС.

Както и на предходните избори, МЕУ извършва всички задължения по член 213а и 213б от Изборния кодекс в незабавен порядък. Експертите на министерството ще работят без спиране до приключването на процеса по засвидетелствуване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР