Експерти и представители на различни заинтересовани институции от областите Габрово

...
Експерти и представители на различни заинтересовани институции от областите Габрово
Коментари Харесай

Северноцентрално държавно предприятие бе домакин на междуведомствена среща по въпроса със зачестилите набези на мечки в населените места

Експерти и представители на разнообразни заинтригувани институции от областите Габрово и Ловеч се събраха да търсят дружно решение на казуса със зачестилите нападения на мечки в обитаемоте места от района.

Домакин на мероприятието бе Северноцентрално държавно дружество – Габрово, а в него присъединяване взеха инж. Васил Василев – ръководител на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз - Сдружение на ловците и рибарите в България, ловни специалисти от държавните горски предприятия, шефове и чиновници на държавни горски и ловни стопанства, учени и свободни откриватели, специалисти от Общинска администрация Габрово, кметове на наранени общини и наместничества.

Сред главните разисквани тематики бе Актуализираният народен проект за деяние за типа кафява мечка 2022 - 2032 – главният документ, определящ рамката, на която ще стъпят бъдещите решения за ръководство на мечите популации в идващите 10 години.

Кметовете споделиха, че към този момент изпитват съществени терзания за здравето и сигурността на жителите от обитаемоте им места. По техните думи счупените кошери са най-малкият проблем. Плашещото за тях е, че мечките се разхождат измежду села и квартали без въобще да се тормозят от хората и автомобилния трафик. Снимките на раздрани домашни животни, които кметът на община Априлци инж. Тихомир Кукенски показа, красноречиво демонстрираха какви са рисковете пред локалното население.

Представителите на държавните горски предприятия и държавните горски и ловни стопанства изрекоха недоволството си, че са минали повече от 30 години, откогато са изключени от процеса по ръководство на популациите на кафявата мечка у нас. Към момента единствената законово регламентирана отговорност, която имат във връзка с мечките е да образуват комисия за оценка и обезщетение на вредите, породени от кафява мечка, в случай че има такива при зародил случай. Нямат право нито да ги упояват, нито да ги реалокират, само че в последна сметка те са тези, които срещат очи в очи гневът на хората от засегнатите обитаеми места. " Напоследък всички сигнали за мечки се подават до горските стопанства. Ние не жалим средства, запаси, чиновници и време да откликваме на тях, само че нашите пълномощия се изчерпват с това да оформим протоколите и да успокоим хората. " - съобщи шефът на СЦДП - Габрово инж. Иван Недков.

Според ръководителя на НЛРС - СЛРБ ловците са значим фактор за разрешаване на проблема. Като благоприятни условия за стабилно стопанисване на типа той уточни разнообразни практики от Африка, Азия и Европа. Бе посочен като образец и методътна стопанисване на мечките в прилежаща Румъния, където след 29 смъртни случаи и стотици ранени и потърпевши от мечки хора се вземат по-адекватни ограничения за разрешаване на казуса.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че препоръчаният Актуализиран народен проект за деяние за типа кафява мечка 2022 - 2032 не внася усъвършенстване по посочените проблеми, а затвърждава обстановката такава, каквато е била през последните 10 години. Според всички тях това е причина мечите популации да страдат, защото когато институциите са с вързани ръце локалните хора вземат надзор над нещата. Най-често това се случва посредством залагане на клопки или примамки с отрова, вследствие на което при съществуването на една проблематична мечка нормално биват убити или отровени още няколко, а доста постоянно и други типове хищници намират гибелта си от заложената отрова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР