Експерти и представители на различни отговорни институции от областите Габрово

...
Експерти и представители на различни отговорни институции от областите Габрово
Коментари Харесай

СЛРБ: Ловците могат да решат проблема с мечките в Габровско

Експерти и представители на разнообразни виновни институции от областите Габрово и Ловеч умуваха дружно по какъв начин да бъде решен казусът със зачестилите нападения на мечки в обитаемоте места от района, съобщи „ Българска телеграфна агенция “.

Специално внимание бе обърнато на Актуализираният народен проект за деяние за типа кафява мечка 2022-2032. Това е и главният документ, определящ рамката, на която ще стъпят бъдещите решения за ръководство на мечите популации в идващото десетилитие у нас.

Кметовете от засегнатите обитаеми места споделиха, че терзанията им за здравето и сигурността на популацията стават все по-сериозни, а материалните вреди сега са най-малкият проблем. По думите им мечките все по-малко се тормозят от хората и автомобилния трафик, като умерено се разхождат в селата и кварталите. Често те атакуват и раздират домашни животни , с цел да се изхранят, а хората се тормозят, че също могат да станат обект на набезите им.

Според представители на Съюз на ловците и рибарите /СЛРБ/ в България точно ловът е най-важният фактор за разрешаване на проблема. На срещата те показаха разнообразни практики от разнообразни страни по света, както и от прилежаща Румъния, където след 29 смъртни случая и стотици ранени и потърпевши от мечки хора се взети по-адекватни ограничения за разрешаване на казуса.

Участниците в срещата се сплотиха към тезата, че неналичието на регулация води до това, че хората взимат нещата в свои ръце и залагат клопки или примамки с отрова, които водят до гибелта на доста мечки и други типове хищници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР