Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането

...
Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането
Коментари Харесай

Поставят емблематични творби на известни скулптори на ключови места в Ямбол

Експертен живописен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането на две скулптурни композиции - „ Диана с куче “ на Димитър Бойчев (1924 година - 1993 г.) и стълб от каменни блокове на Минчо Огнянов (1935 година - 2018 г.), оповестиха от Общината.

Монументалната творба „ Диана с куче “ на Димитър Бойчев, един от знаците на града, се намира пред постройката на „ Ловен дом “-Ямбол . Тя ще бъде преместена на новоизграждащото се кръгово кръстовище пред постройката на „ ХЕС “ АД, подписано сред улиците „ Димитър Благоев “, „ Ямболен “ и „ Пирин “.

Скулптурата ще бъде сложена на фундамент, издигащ се край входно-изходната артерия, осъществяваща връзката със Сливен, от който на 23 февруари 2006 година е била открадната друга скулптурна комбинация „ Диана с куче “ на Димитър Бойчев.

В момента тази статуя се намира при арх. Антон Бойчев и откакто бъде върната на Община Ямбол, ще бъде сложена пред постройката на „ Ловен дом “. Каменният стълб с надписи „ Ямбол, Дъбилино, Дианополис, Каби “ и с девиза на Ямбол, на който е изобразен български войник от едната страна и госпожица със дамаджана от другата, сега се намира на ул. „ Чарганско шосе “.

Творбата на скулптора Минчо Огнянов ще бъде преместена на входно-изходната пътна артерия на града, осъществяваща връзката с автомагистрала „ Тракия “ и Обходен път - север, водещ до Археологически резерват „ Тракийски и древен град Кабиле “.

Мотивите на Експертен живописен съвет при Общината за пренасяне на монументите на изявените ямболски скулптори са свързани с това, че са подобаващи за по-красив и привлекателен образ на оживените входно-изходни пътни артерии на града.

Решението е разисквано и със бранш „ Пътна полиция “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР