Експерт ще трябва да изготви съдебна компютърно-техническа експертиза на няколко

...
Експерт ще трябва да изготви съдебна компютърно-техническа експертиза на няколко
Коментари Харесай

Експерт ще анализира записи с изказвания на Борисов по делото за клевета срещу него

Експерт ще би трябвало да изготви правосъдна компютърно-техническа експертиза на няколко файла с видеозаписи на обществени изявления на Бойко Борисов по делото, което съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков заведе против него за клюка. Част от записите бяха гледани в правосъдната зала през днешния ден, след което ръководителят на правосъдния състав назначи експертиза, която би трябвало да откри дали записите са достоверни, има ли операции по тях, дали са изрязвани или изтривани елементи от аудиото и видеото.

Следващото съвещание по делото е на 20 април, когато специалистът би трябвало да бъде подготвен със заключението. За задачата той ще би трябвало да изгледа и проучва записите на обществени събития с изявления на Бойко Борисов от 2022 година - както от националното заседание на ГЕРБ на 13 март, по този начин и от изказвания пред публицисти.

В края на август някогашният министър председател и съпредседател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, който е обвиняем за клюка. Тогава Петков съобщи, че Борисов към този момент е бил осъждан за клюка, и добави: " Омръзна ми да чувам всичките му неистини за медиатори, комисиони, за всевъзможни клюки, каквито той непрестанно приказва на всички места. Време е да спрем тези остарели лъжци с техните мутренски похвати. " През август Петков уточни, че цената на газа, която държавното управление е плащало до неговата промяна от служебния кабинет при започване на август, е била под 30 $ на европейския пазар.

На първото съвещание по делото Софийският областен съд одобри за взаимно разглеждане цивилен иск от Петков за 10 хиляди лева за породени неимуществени вреди. Искът е непълен, като цялостният размер на претендираните вреди от Петков са за половин милион лв.. Петков твърди, че с изявленията си Борисов му е нанесъл неимуществени вреди, довели до накърняване достолепието и репутацията му в обществото поради оскърбителен изказвания.

 " Не се чуди къде съм, КирилЕ ": Борисов отговори на Петков за какво не е в съда

До делото се стигна откакто в средата на август ГЕРБ даде две изключителни конференции, в които насочи редица обвинявания към " Продължаваме промяната ". След като Борисов съобщи, че наследникът му като постоянен министър-председател е нарушил закона, не подписвайки от Съединени американски щати, както и не намирайки слотове за тяхното разтоварване, ден по-късно Делян Добрев от ГЕРБ за следващ път упрекна държавното управление " Петков ", че до момента в който се борело за спиране на връзките с съветската компания " Газпром ", в действителност и на по-висока цена.

Преди началото на днешното съвещание по делото юристът на Борисов - Менко Менков сподели, че ще изиска разпит на някогашния зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов ( " ИТН " ).

" Ние твърдим, че господин Борисов не е направил закононарушение. Изявленията, за които господин Петков му търси отговорност, доста преди Борисов да ги изкаже, са казани от доста други хора в доста дълъг интервал от време ", разяснява юрист Менков. Той напомни, че в Националната следствена работа тече следствие на доставките на газ като уточни, че ще изиска съдът да употребява по делото за клюка част от събраните по време на следствието данни и доказателства.

Адвокат Стоян Мадин, който съставлява Кирил Петков, уточни от своя страна, че отбраната може да направи всевъзможни претенции, само че зависи от съда дали ще ги одобри.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР