Експерт прогнозира, че пикът в цената на бензина ще е

...
Експерт прогнозира, че пикът в цената на бензина ще е
Коментари Харесай

Нов удар по джоба ни, горивата и храните поскъпват

Експерт предвижда, че пикът в цената на бензина ще е до 2,75 лв. за литър

В разгара на пътуванията цените на горивата още веднъж стремително потеглиха нагоре. От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обаче предизвестяват, че следва още един удар по джоба на водачите този месец. Пред Нова телевизия нейният ръководител Иван Кашилски сподели, че цените на едро всеки ден са нараснали с към 2 стотинки на литър. Той предвижда, че пикът в цената на бензина ще е до 2,75 лв..

Преди дни към този момент беше записано едно повишаване с близо 10 стотинки за литър, като най-осезаемо скочи цената на газа.

„ Държавата върна акциза на газа, който беше отстранен по време на Коронавирус пандемията. Това е една от главните аргументи за повишаването на пропан бутанът. Другата е обвързвана с това, че цената на суровия нефт на международните тържища пораства “, изясни Кашилски. 

„ За бензина и дизела имаме повишаване с към 15 $ за недопечен нефт на барел, а в това време се усилва потреблението в Китай и в Съединени американски щати. Освен това Русия и страните от ОПЕК (б.а. Организацията на страните експортьорки на петрол) понижиха дневните добиви с към 1 млн. барела дневно “, добави той.

„ Потреблението няма по какъв начин да се понижи, защото сме в сезона на отпуските. Жътвата завърши, само че стартира прибирането на слънчогледа, а след това ще се оре земята. От идващият месец ще стартират да се подвигат цените на някои хранителни артикули “, сподели още шефът на петролната асоциация. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР