Експерт по кибернетика подчерта, че развитието на изкуствения интелект представлява

...
Експерт по кибернетика подчерта, че развитието на изкуствения интелект представлява
Коментари Харесай

Ето кои опасности за човечеството споменаха учените при разпространението на изкуствения интелект

Експерт по кибернетика акцентира, че развиването на изкуствения разсъдък съставлява опасност, само че контролът е вероятен.

На фона на бурното развиване на изкуствения разсъдък, въпросът по отношение на неговата евентуална опасност за човечеството остава настоящ.

Докторът на физико-математическите науки и началник на отдела по доктрина на цифровите автомати в Института по кибернетика „ В. Глушков “ показа мислите си по този въпрос.

‘Човечеството може да бъде унищожено цивилизационно, в случай че изкуственият разсъдък взе участие интензивно в обществените мрежи и въздейства на елементарните консуматори. Всичко зависи доколко ще му позволим да се намесва в живота на човечеството. В последна сметка, в случай че позволим на изкуствения разсъдък да изстрелва ракети и да взема решения, тогава, несъмнено, е рисково “- предизвестява ученият.

Той също по този начин прецизира, че известните от филмите фантастични сюжети за унищожаването на човечеството към момента са надалеч от реализирането. Въпреки това, той акцентира случаи на неточности, като да вземем за пример случай в склад, при който робот обърка човек с артикул и аргументи щета. Ученият означи, че заради неприятно подготвените, невронните мрежи могат да вършат неточности и тези произшествия ще се появяват, до момента в който технологията продължава да се усъвършенства.

“Такива артикули би трябвало да бъдат следени и сертифицирани. Chat GPT не е рисков, само че хората стартират да му се доверяват. Но има феномени като халюцинации — фиктивни обстоятелства и събития “ – прибавя ученият, наблягайки значимостта на легитимирането и управлението на изкуствения разсъдък.

Той показва мнение, че системите с изкуствен интелект би трябвало да бъдат лицензирани сходно на медикаментите или увеселителните атракциони, с цел да бъдат безвредни за потребление в разнообразни промишлености. “С чатботовете можете да създадете доста сметки в обществените мрежи и те ще пропагандират хората за избрани политически партии или ще подтикват към противозаконни дейности. Това към този момент е офанзива против демокрацията. Затова сходни каузи би трябвало да се наблюдават и удостоверяват, тъй като това ще окаже въздействие върху общото схващане в обществените мрежи “ — заключва ученият.

Той също по този начин акцентира, че развиването на изкуствения разсъдък ще засегне всички сфери на човешката активност и е нужен мониторинг и оценка на въздействието му върху обществото.

По-рано бе обявено, че потребителите са забелязали, че ChatGPT от време на време се държи не като елементарен бот, а като човек. В някои случаи ботът отхвърля да дава отговор на въпроси, приключва диалога заради прекалено много въпроси или даже поучава потребителите да създадат нещата сами. Разработчиците на OpenAI потвърдиха този проблем, само че към момента не са пуснали кръпка.

Препоръчваме ви да прочетете още и публикацията по отношение на софтуерната 2023 година, през която изкуственият разсъдък завладя света и човечеството нямаше нищо срещу това.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР