Експерт на ООН призова за незабавен мораториум върху продажбата на

...
Експерт на ООН призова за незабавен мораториум върху продажбата на
Коментари Харесай

Експерт на ООН призова за мораториум върху технологиите за шпионаж

Експерт на Организация на обединените нации прикани за " неотложен мораториум " върху продажбата на технологии за следене, до момента в който не бъдат открити правила, с цел да се попречи на компании да продават артикули, които оказват помощ на страните да нарушават правата на индивида, осведоми Агенция Франс Прес.

Докато фирмите, които изнасят оръжия, са под непоколебим държавен контрол, фирмите, които продават принадлежности за следене , не са изправени пред " световен или народен надзор " , предизвести Дейвид Кей, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за правото на независимост на словото и изразяването.

В нов отчет, показан пред Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева, Кей изброи редица артикули, които се закупуват от страни за шпионаж на съперници, публицисти и деятели.

Той разясни, че промишлеността за технологии за наблюдаване е " общодостъпна ", където фирмите се саморегулират при отсъствието на надзор над износа . Експертът уточни две компании, които са разгласили политиките си за саморегулация , само че акцентира, че това не е задоволително за отбраната на правата на индивида.

Двете компании са основаната в Милано Hacking Team, профилирана в " офанзивна сигурност ", и основаната в Израел NSO Group.

Кей акцентира в отчета, че ще отнеме време за създаването на интернационална работна рамка за ръководство на производството и износа на технологии за наблюдаване.

Докато не бъдат признати съответни правила, съгласно специалиста, фирмите би трябвало неотложно да прекратят продажбата и предаването на такива технологии. Освен това фирмите би трябвало да покрият избрани критерии , че нито един от техните артикули не подкрепя нарушение на правата на индивида.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР