Експериментът на Facebook с криптовалутите пропадна. Компанията, която вече е

...
Експериментът на Facebook с криптовалутите пропадна. Компанията, която вече е
Коментари Харесай

Експериментът на Facebook с криптовалути пропадна

Експериментът на Фейсбук с криптовалутите пропадна. Компанията, която към този момент е известна като Meta, се отхвърля от плана си за основаване на лична цифрова монета, известна като Diem, заяви Би Би Си.

Компанията Diem Association, която управляваше плана на Meta, е продала активите си на предприятието за криптовалута на Slivergate Capital Corporation за 182 милиона $.

Проектът на Meta, който започва през 2019 година под името Libra, срещна мощен отпор от управляващите в редица страни. От Diem изясняват, че от „ диалозите с федералните регулатори “ на Съединени американски щати е станало ясно, че планът не може да продължи напред.

„ В резултат на това най-хубавият път напред бе да продадем активите на Diem Group, както направихме през днешния ден, на Silvergate ”, разяснява основният изпълнителен шеф на Diem Association Стюарт Леви.

Diem Association не е част от Meta, въпреки че финансирането й идва от компанията на Марк Зукърбърг.

Meta възнамеряваше Diem да бъде т.нар стейбълкойн – цифрови токени, чиято стойност нормално е обвързана с тази на фиатна валута (най-често щатския долар). Това обаче не успокои критиците на плана.

„ Това са различни пари “, разяснява проф. Рос Бъкли от Университета на Нов Южен Уелс пред Би Би Си през 2019 година, предупреждавайки, че е малко евентуално сходна валута да бъде призната с отворени ръце от регулаторите.

Бившият началник на отдела за криптовалути на Meta и един от основатели на Diem Дейвид Маркъс  написа в Twitter, че концепцията за тази криптовалути може би щеше да бъде призната по-добре, в случай че имаше „ по-приемлив “ промоутър.

Вестник „ Файненшъл таймс “ пък написа, че „ враждебността на регулаторите е поставила завършек на опита Diem ”. Според изданието размерът на Фейсбук е трансформирал тази криптовалута в „ предизвикателство към статуквото “, като е изненадващо, че от Фейсбук не са планували проблемите с плана, които е нямало по какъв начин да бъдат избегнати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР