Експеримент в търсене на неуловимата тъмна материя произведе необясним сигнал.

...
Експеримент в търсене на неуловимата тъмна материя произведе необясним сигнал.
Коментари Харесай

Експеримент в търсене на неуловимата тъмна материя произведе необясним сигнал

Експеримент в търсене на неуловимата тъмна материя създаде непонятен сигнал. Той е бил извършен в подземната лаборатория Гран Сасо, Италия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследователите не настояват, че са разкрили тъмна материя, само че признават за необясними и непредвидени събития в данните от опита.

Европейската сонда "Солар орбитър " през днешния ден се приближава за първи път до Слънцето

Пробивът може да е знак за съществуването на непозната досега парченце или непредвидено държание което може да ни накара да променим разбирането си за физиката.

Резултатите са дело на интернационалното съдействие Ксенон, което сплотява учени от целия свят, опитващи се да открият тъмна материя. Откриването на доказателства за съществуване на тъмна материя, ще бъде един от най-големите пробиви в региона на науката.

Макар да се счита, че тя съставлява до 85% от вселената, досега не е била засичана директно.

В рамките на опита, XENON1T бил запълнен с 3.2 тона чист полутечен ксенон. Ако през ксенона премине парченце, тя провокира дребен проблясък – защото множеството взаимоотношения са дело на към този момент познати ни частици, учените съумяват да ги предскажат. Ако се появат изненадващи взаимоотношения – това би било доказателство за непредвидена физика.

Учените очаквали да открият 232 сходни събития, до момента в който разглеждали данните от опита. Но се натъкнали и на спомагателни 53 изнендващи взаимоотношения. Няма съответен отговор на въпроса, от кое място са пристигнали проблясъците. Възможно е да се дължат на съществуването на непозната досега парченце.

Допълнителните събития съответстват почти с плануваните, дело на хипотетичните аксиони, за които се счита, че са създавани от слънцето. Слънчевите аксиони не са измежду претендентите за тъмна материя и откриването им няма да е доказателство за съществуването ѝ. Това може да е първият случай, в който учените засичат нов клас частици, а откритието им би могло да докара до нови прозрения. Това е най-вероятното пояснение, настояват учените.

Възможно е също, спомагателните събития да са резултат от неутрино – трилиони неутринота минават през нас и всичко към нас всяка секунда. Резлутатът може да е индикация, че разбирането ни са тези частици е изцяло неправилно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР