Експеримент цели да се види какво се случва с хората,

...
Експеримент цели да се види какво се случва с хората,
Коментари Харесай

Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които в действителност не се нуждаят от тези спомагателни пари

 

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто по този начин? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха опцията да тестват този модел в продължение на три години, написа Дойче веле.

Доминик Шифър е имал опцията да тества това, за което доста други мечтаят: в продължение на три години е получавал категоричен базов приход от 1200 евро всеки месец - просто по този начин. " Това ме промени ", споделя 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което опитът завършва, предава dnes.bg.

Всичко почнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е определен за плана - дружно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; въпреки всичко към два милиона души били кандидатствали за този опит. " За мен това беше като облага от лотарията ", споделя той пред АРД. " Първоначално изпаднах в еуфория, а по-късно започнах да мисля какво мога да направя с тези пари ", споделя той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво вършат парите с хората? В рамките на тригодишния опит от Германския институт за стопански проучвания (DIW) и сдружението " Моят базов приход " (Mein Grundeinkommen) желаят да схванат тъкмо това.

Това е първото в Германия дълготрайно изследване на безусловния базов приход и неразучена научна територия, споделя ръководителят на плана Юрген Шуп от DIW: " Искаме да знаем какво се случва с хората, които в действителност не се нуждаят от тези спомагателни пари ", прибавя той, представен от АРД.

Доминик Шифър е траял да работи макар безусловния базов приход. Но по-малко, прецизира той. Преди това парамедикът е работел на две места на повърхностен работен ден, тъй като е трябвало да изплаща заем. " Благодарение на базовия приход най-сетне към този момент не ми се постановяваше да мисля: имам ли въобще пари да подхваща нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече на открито ", споделя Шифър. Сега той към този момент можел да си заплати и застраховката против неработоспособност, да стартира шофьорските курсове за камион и даже да отиде на отмора, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от разнообразни политически лагери

Сдружението " Моят базов приход " и преди е раздавало такива спомагателни приходи. " Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив дори ", споделя създателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат чувството, че сами дефинират по какъв начин да живеят, че са по-малко подвластни от външни фактори.

Проучването има за цел да ревизира това. То се следи от близко и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически набор, въпреки и небезусловно.

Зелените са присъединили изплащането на категоричен базов приход в своята стратегия и желаят да обединят обществените помощи. " При детските надбавки никой не слага под подозрение обстоятелството, че всички ги получават. Така би трябвало да стане и с базовия приход ", споделя Волфганг Щренгман-Кун, представител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. " И той ще се приспада от налога върху приходите. Това е по-скоро предплатено заплащане към хората и знак към тях да създадат нещо с тези пари ", прибавя той.

С съдружен сътрудник като свободните демократи обаче е мъчно да се прокара решение за безусловния базов приход. " Да получаваш безусловни пари от другите, макар че самичък можеш да работиш, не е заслужено ", споделя Йенс Тойтрине, един от техните представители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в концепцията за сливане на всички обществени помощи в едно заплащане, в това число детските надбавки и жилищните помощи, тъй като това може да понижи държавната администрация. Тойтрине обаче си го показва по-скоро като освобождението от налог върху общия приход до избран предел, след достигането на който ще се заплащат налози, прибавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя лична идея за въвеждането на категоричен базов приход, само че в това време са срещу него, което важи също и за десните популисти от " Алтернатива за Германия ".

" За момента безусловният базов приход наподобява химера ", признава на този декор ръководителят на изследването на DIW Шуп. В дълготраен проект обаче той счита, че е допустимо да се вкара универсално, небюрократично обезпечено заплащане - като главен съставен елемент от обществената система, показва АРД.

Резултатите ще бъдат оповестени при започване на 2025 година

Оттук нататък Доминик Шифър още веднъж ще би трябвало да се оправя без базов приход. За него равносметката от последните три години е смесена: персонално на него безусловният приход му е дал значително, само че пък той се пита по какъв начин би се отразило това на хората, в случай че той бъде въведен за всички в цялата страна - да вземем за пример дали цените няма да се покачат, тъй като всички ще имат повече пари?

Този, само че и доста други въпроси към концепцията за въвеждане на категоричен базов приход в Германия се без отговор, заключава АРД.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР