Експеримент на “Събуди се показва, че разликата на пазара за

...
Експеримент на “Събуди се показва, че разликата на пазара за
Коментари Харесай

За честта на зелената салата: Къде гарнитурата за Великден ще излезе най-солено

Експеримент на “Събуди се ” демонстрира, че разликата на пазара за нужните зеленчуци е над 3 лв. в другите градове.

Проверката е направена в София, Велико Търново, Пловдив и Монтана, а продуктите, които влизат в нея са зелена къдрава салата, свеж лук, репички, домати, краставици, магданоз. Условието е да се пазари от пазар за плодове и зеленчуци, а не в супермаркет.

Репортерите откриват, че най-скъпата салата ядат във Велико Търново. Там цената и е 11 лв.. Най-леко на джоба е в града под тепетата. На пазара в Пловдив сметката излиза 8 лв. и 4 стотинки. А в София - 9,70.

Според производители в Пловдив разликата зависи от това къде тъкмо се създават зеленчуците.

„ Разликата в другите градове идва оттова, че зависи къде се отглежда продукцията. Доста от от нея си е наша -родна. Няма по какъв начин родната продукция да бъде по-скъпа. Веригите работят с непозната продукция, с тировете непосредствено отиват там. Въпреки всичко нашата продукция е по-евтина ”, изясняват производителите.

Търговци от Велико Търново споделят, че множеството зеленчуци са импорт. В София прецизират, че половината продукция е българска, а половината гръцка или турска. Тя прибавят, че все още зелената салата е българска.

Според търговци от Монтана цената е въпрос на качество. „ Както има краставици от 5 лв., по този начин има и от 2 лв. ”, прибавят те. В Монтана заплащат двойно повече за свеж лук - 1 лев за връзка. В Пловдив ядат най-евтини краставици. По-солен им излиза магданоза във Велико Търново. Проверката демонстрира, че българинът избира да си купува салатата от пазара. Там сметката им излиза по-лека на джоба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР