Експедицията на Seven Summit Treks, от която бе част и

...
Експедицията на Seven Summit Treks, от която бе част и
Коментари Харесай

Извънредна новина от К2 и експедицията, в която си отиде Атанас Скатов

Експедицията на Seven Summit Treks, от която бе част и трагично починалия българин Атанас Скатов публично завърши. Всички участници напущат Базовия лагер.

Там обаче остават представители на друга организация - Jasmine Tours, уредник на експедицията, част от която бе исландецът Джон Снори - един от изчезналите под К2 трима алпинисти, дружно с пакистанеца Мухамад Али Садпара и чилиеца Хуан Пабло Мор.

В Базовия лагер са и двама родственици на пакистанеца - Имтиас и Акбар, негови братовчед и племенник, които по своя самодейност ще създадат обход на планината, доколкото е допустимо. Лошото време обаче не разреши това да се случи в неделя, когато акцията по издирването на тримата изчезнали алпинисти бе поновена. "Това е тъжна вест, само че съм признателен, че те са добре. Планината към този момент взе прекомерно доста животи ", написа в обществените мрежи приключенецът и режисьор Илая Сайкали.

Той оказа се е измежду очевидците на трагичната крах на Атанас Скатов. Сайкали също стига до Лагер 3 и взема решение да се върне. "Докато слизахме, българският планинар Атанас Скатов, прелетя тъкмо над главите ни и падна съдбовно.

Видях всичко и изкрещях от смут ", показа Сайкали.

У нас в памет на Скатов негови другари изкачиха връх Ботев в Стара планина. "Не инцидентно го избрахме – няма по-труден връх за нас при денивелация 1800 м ", съобщи пред NOVA Кольо Кавръков, който е бил със Скатов в хималайската му експедиция през 2018 година Той отхвърля вероятността до нещастието да се е стигнало поради неточност на българина. "За мен е скъсано въже или остарял парапет, който е паднал

"Трудно ще разберем истината, тъй като би трябвало следствие. Ако едно въже не се смени в разстояние на 100 м, то се амортизира, прегаря от слънцето, от зимните условия и става неустойчиво. Твърде евентуално е това да е повода за неговата гибел”, разяснява Кавръков.

Кънчо Долапчиев - един от доайените на ски алпинизма у нас пък съобщи: "Много мъчно се работи с тези уреди. Последните участници в тези експедиции споделят, че част от парапетите са били много затрупани от сняг. Прочетох много неща – те са били много изтощени още в Базовия лагер. Над 7000 м дефицитът на О2 те удря първо в мисленето, в преценката. "
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР