Експедицията Абора-4-Аргонавти от каменната ера отплава от Варна. Десетки любители

...
Експедицията Абора-4-Аргонавти от каменната ера отплава от Варна. Десетки любители
Коментари Харесай

Eкспедиция Абора IV“ ще популяризира богатата култура на Варна по света

 Експедицията " Абора-4 " - " Аргонавти от каменната епоха " отплава от Варна. Десетки фенове на приключенията се събраха в региона на Морската гара, с цел да изпратят интернационалния екипаж на тръстиковата лодка.

" Поздравявам Ви за предизвикването към древността. Благодаря Ви, че избрахте Варна за собствен начален кей – градът, който пази най-старото обработено злато в света от времето на Халколита. Желая на всички сполучливо корабоплаване, нови открития и контакти, мощни страсти и слаби морски безредици “, съобщи кметът.

Той подари на екипажа икона на Света Богородица – закрилницата на Варна, българското знаме и флага на Община Варна. Археологът Теодор Роков от РИМ – Варна, който е единственият българин в екипажа, получи бележник с дървена подвързия, в който да разказва усещания от пътешествието.

" Радостен съм, че началото на нашето пътешестване е точно от Варна, тъй като градът има какво да покаже на света. Чрез нашата експедиция ще разпространяваме богатата просвета на морската столица на България, нейното многообразие и античност. Благодаря на Община Варна и кмета Иван Портних за помощта при реализирането на плана, който преди 15 седмици беше просто концепция. Горди сме, че в експедицията ще се включи и варненецът Теодор Роков “, съобщи ръководителят на експедицията Доменик Гьорлиц. Екипажът се състои от 12 души.

Пътешествениците ще следват маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, употребен в антични времена. Те би трябвало да преодолеят 3000 км от Варна до остров Крит. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти сред Древен Египет и народите по крайбрежията на Черно море и Източното средиземноморие. Така по пробен път ще бъде потвърдено, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната ера, в региона на днешна Варна.  Първото пристанище на Абора-4 е Истанбул. Корабът за експедицията бе изплетен от двама боливийски индиански с тръстика от езерото Титикака.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР