Екслузивно интервю на Петьо Блъсков за trud.bg Дмитрий Анатолиевич, Вие

...
Екслузивно интервю на Петьо Блъсков за trud.bg Дмитрий Анатолиевич, Вие
Коментари Харесай

Медведев: Желая на цяла България - мир, щастие и просперитет


Екслузивно изявление на Петьо Блъсков за trud.bg

Дмитрий Анатолиевич, Вие пристигате в България на 4 март, ден, откакто страната ни отбелязва 141- годишнината от Освобождението от османско робство. Миналата година по този мотив у нас бе съветският патриарх Кирил, който в много изострен звук напомни, че Русия е освободила България. Мнозина останаха с усещане, че Москва е афектирана на София. Има ли напрежение сред Русия и България през последните години във връзка с исторически събития?

- В съответния случай да се наскърбяваме - няма на кого и за какво. А прелестни мигове в нашата обща история има доста. Ние постоянно ги помним. 3 март - това е знаменателна дата. В този ден ние отдаваме респект на героите - съветските воини и българските опълченци. Те дружно са се сражавали за независимостта на българската нация. Паметта за тази победа се пази грижливо и в Русия, и в България. Ние имаме обща история, обща памет, обща признателност към героите от Освободителната война. По принцип не може да става въпрос за никакви обиди и напрежение.

Но въпреки всичко има полемики...

- И това е добър знак. Много е значимо, че в обществото се резервира жив ползата към историята на освобождението на България вследствие на Руско-турската война от 1877-1878 година Оценките на Москва и София като цяло съответстват. Не се подлага на подозрение, че точно Русия изиграва решаваща роля за установяването на суверенитета на вашата страна. Ние сме надълбоко признателни за това, че България е увековечила паметта на такива видни съветски държавни деятели и пълководци като император Александър II, дипломата Николай Павлович Игнатиев, генералите Михаил Дмитриевич Скобелев, Йосиф Владимирович Гурко, Едуард Иванович Тотлебен, Михаил Иванович Драгомиров. И на хиляди съветски бойци и офицери, които са починали за свободата и независимостта на вашата страна. Ще напомня думите на президента на България Румен Радев, които изрече преди година на връх Шипка: „ От съветските и българските кости, от съветската и българската бойна популярност е построено скелето на българската независимост ".

При замяна на визити на публични представители на България и Русия постоянно се приказва за околните връзки сред нашите страни, само че до каква степен те в действителност са близки? Прави усещане, че особено в стопански проект връзките ни сякаш са по-скоро в застой?

- Преживяваме много комплициран интервал в връзките сред Русия и Европейския съюз, в който влиза и България. Икономическите наказания и политическият напън, който оказва Европейският съюз върху Русия, подтикван от Съединени американски щати,това е най-лошият метод за поддържане на връзки с други страни. Това не е от изгода за никого. Важното е, че даже в тези сложни условия руско-българските стопански връзки не престават да се развиват, въпреки и не в цялостна мощ. През предходната година двустранният стокообмен възлезе на към 3,5 милиарда $, т.е. съвсем не се е трансформирал, макар че още през 2017 година можеше да нарасне с 24%. При това нашият стокообмен с целия Европейски съюз интензивно се усилва втора поредна година. Всички ние би трябвало да бъдем по-активни и дружно да търсим разновидности за взаимоотношение. Ние това и вършим. Миналата година, след 3-годишно спиране, възобнови работата си руско-българската Междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо съдействие. Нейната задача е да събере и умножи опциите в най-различни сфери.

Кои от тях смятате за най-перспективни?

- Вече съвсем половин век си сътрудничим в региона на енергетиката. В момента доста неща зависят от триумфа на такива огромни планове като АЕЦ „ Белене " и второто отклонение на газопровода „ Турски поток ". Освен това има доста артикули, които не попадат под взаимните ограничавания. А това значи, че нищо не пречи да се търгува с тях. Има вероятности в туризма и транспортния бранш. Готови сме да подкрепим съдействие сред дребни и междинни предприятия от нашите страни, от обособени райони и градове. И, несъмнено, взаимни планове в областта на образованието, науката, културата и изкуството. Към тях хората в България и Русия постоянно демонстрират емфатичен интерес.

Ако може да поговорим по-подробно за „ Турски поток ". Кога ще бъде взето дефинитивно решение за това дали ще има отклонение към територията на България?

- В момента се преглежда разновидността за продължаването на „ Турски поток " през България, Сърбия и Унгария. Убедени сме, че съдействието в газовата област сред нашите страни дава отговор на ползите на нашите стопански системи. В това число и на съветската, и на българската. Пък и на европейската като цяло. Но окончателното
решение не зависи единствено от нас. Изборът сред разнообразни разновидности за отклонение на „ Турски поток " ще зависи значително от готовността на газотранспортната инфраструктура. Което на собствен ред зависи от заинтересоваността и съответните дейности на държавните управления на съответните страни.

Но България задоволително ясно съобщи своята заинтригуваност, нали?

- Виждаме придвижване на България в тази посока. Неотдавна „ Булгартрансгаз " сполучливо завърши така наречен процедура "open season "- събиране на ангажиращи поръчки за бъдещи газотранспортни мощности. Освен това „ Булгартрансгаз " одобри дефинитивно капиталово решение за осъществяване на плана за развиване и уголемение на газотранспортната система. Пътят за начало на строителни работи е прокаран. Но за толкоз огромен и безценен план като газопровод се нужни спомагателни гаранции. Новото отклонение не трябва да повтаря печалната орис на „ Южен поток ". Така че решението за продължение на „ Турски поток " през българска територия зависи от това ще успее ли София да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма да попречва проектите за доставки нагаз по новия газопровод. Убедени сме, че строителството на още един газов кулоар ще помогне за бъдещоукрепване на енергийната сигурност на Европа. Отчитайки курса за либерализация на газовия пазар, ще може погъвкаво да се употребява съществуващата инфраструктура според от уговорките, конюнктурата, цената на превоза и други пазарни фактори.

Кризата във Венецуела върна въпроса за световното опълчване на Русия и Съединени американски щати. Какви ползи пази Русия в тази ситуация и на какъв резултат се надява?

- Хайде първо да уточним термините. Напрежението към Венецуела не е въпрос на световно опълчване сред Русия и Съединени американски щати. А и такова световно опълчване от дълго време няма, даже и поради актуалните компликации в връзките ни със Съединени американски щати. Такива клишета в духа на Студената война са лъжливи. Те единствено оказват помощ да се отвлече вниманието от същността на протичащото се в Боливарската република. И, естествено, от ролята в тези събития на Съединени американски щати и на идващите ги във фарватера редица страни от Европа и Латинска Америка. Информационният звук към Венецуела цели да завоалира опълчването на интернационалното право и законността от една страна и безобразното безчинство от друга. С напъните на Вашингтон полемиката за социално-икономическото състояние, легитимността и нелегитимността на президентските избори във Венецуела престана да бъде градивна и мина на напълно друго ниво. След което, за жалост, постоянно следват безпорядък, безредици, цялостно разрушение на стопанската система и търговията. Вече нееднократно сме виждали това в други страни. Подобно нажежаване на политическите пристрастености не води до нищо положително за хората. Русия е срещу всякаква интервенция въввътрешните работи на други страни. Във Венецуела поддържаме напъните, включително и на представители на латиноамериканския район, за разговор сред държавното управление и опозицията. Продължаваме да вършим това и в този момент.

Какъв резултат очаквате да постигнете?

- Резултатът, който желае Русия, е мир във Венецуела. Това може да се реализира единствено посредством вътренационален всеобхватен оправдателен разговор. Да го поведат могат и са длъжни тези, на които не е безразлично мирното бъдеще на Венецуела. А и на цяла Латинска Америка. За наше надълбоко страдание, върху така наречен непримирима част от венецуелската съпротива продължава да се оказва мощно въздействие от чужбина. Всъщност, това въздействие и прави тази част от опозицията „ непримирима ". От Вашингтон звучат изявления, допускащи военна интервенция. Случват се провокации на границите. Всичко това е доста обезпокоително и приказва за това, че линията за събаряне на неуместни държавни управления - в духа на доктрината Монро, още веднъж е станала предпочитана за Съединени американски щати. Ние призоваваме всички наши латиноамерикански другари съществено да помислят за това. Независимо каква позиция заемат сега във връзка с държавното управление на Николас Мадуро.

А допустима ли е смяна в връзките сред Киев и Москва след идните в Украйна президентски избори?

- Без подозрение Русия желае да усъвършенства връзките си с Украйна. Ние сме съседи. Там живеят доста родственици на съветски жители. Както и на украинци в Русия. Имаме обща история и просвета. До наскоро имахме и взаимноизгодни стопански връзки. Но в този момент обстановка е много комплицирана. За да я променим, са нужни насрещни стъпки от двете страни. Но Киев се държи по този начин, че е мъчно да се вършат прогнози. От Киев непрекъснато се чуват измислени обвинявания към нас. Организират се провокации, както в Керченския пролив през ноември м.г. фактор намерено се употребява за похищение на вниманието на гласоподавателите от неуспехите във вътрешната политика. От цивилните жертви в Донбас. От икономическата съсипия. Остава усещане, че в случай че не беше Русия, то Петро Порошенко, който се кандидатира за втори мандат, просто не би имал защо да приказва с хората. Ако той не може да води разговор със своя народ, то надали ще може да води договаряния с управлението на прилежащата страна.

Свързвате ли очакванията за усъвършенстване на връзките с някой от претендентите за президент на Украйна?

- В Украйна се води остра, мръсна акция за президентските избори. Като я следим, ние в Русия към момента не разбираме с кого в Украйна може да се беседва. Но при всички случаи ще уважим избора на нашите съседи, избора на украинците. И ще бъдем отворени за разговор с новото управление, в случай че то е заинтригувано. Но е значимо и дали тази победа ще е почтена, законни ли ще са изборите, без фалшификации. Неотдавнашни събития ни карат да подозираме най-лошото. Избирателната акция се води с най-груби нарушавания на общоприетите демократични правила. В това число и правила, от които се управляват европейските страни. Първо, безусловно на старта на изборния маратон, Киев под фиктивен претекст закри изборните секции в своите дипломатически и консулски представителства на територията на Русия. Около 3 милиона жители на Украйна, които живеят и работят в Русия, бяха лишени от опцията да гласоподават. Това е очевидно лишаване на изборна права на украински жители. Второ, нарушен е редът за наблюдаване на гласуването. Забранено бе жители на Русия да вземат участие в наблюдаването на изборите - даже в състава на наблюдателните задачи по линия на ОССЕ. Това е съществено нарушаване от страна на Украйна на личните й интернационалните задължения. Това се среща извънредно рядко. Очевидно ръководещият режим има какво да крие.

Дмитрий Анатолиевич, благодаря Ви за подробните отговори. Добре пристигнали в България!

- Благодаря Ви за топлите думи. Желая Ви професионални триумфи, а на цяла България - мир, благополучие и разцвет

Источник: trud.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР